VästeråsJazzFestival_1280x800
16 november 2023

Västerås får äntligen sin egen jazzfestival

I mars 2024 är det dags för Västerås att hylla den lokala musikhistorien och ansluta sig till jazzfestivalsverige med Västerås Jazz Festival – signed by Magnus Lindgren.

Västerås Jazz Festival är en hyllning till den rika jazztraditionen som har frodats i Västerås och över hela Västmanland. Konstnärlig ledare för festivalen är ingen mindre än – och det just nu hetaste namnet inom svensk jazz: Västeråssonen och Grammyvinnaren Magnus Lindgren.

– Jag vill uppnå en festival av högsta internationella klass med något unikt. Montreaux är en av förebilderna för mig. En av de mest berömda jazzfestivalerna som ligger nere vid vackra Genèvesjön. Mälaren är ju inte så dum den heller, säger Magnus Lindgren.

Festivalprogrammet kommer att omfatta konserter, storbandsdans och intima jam-sessioner, där publiken får uppleva storheten i musiken lika mycket som de får dyka in på djupet och känna vibrationerna på nära håll. Festivalen vänder sig till såväl inbitna jazzentusiaster som nyfikna som vill utforska denna genre.

Men lika viktigt som det är att hylla jazztraditionen i Västerås – med Lasse Färnlöf, Bobo Stensson, Monica Dominique och inte minst Esbjörn Svensson – kommer festivalen också att ha ett tydligt fokus på framtiden inom jazz.

– Återväxt är en självklarhet i alla musikstilar. Västerås har alltid varit en stark musikstad med många möjligheter för unga att få chans att spela, det känns viktigt att den här festivalen också är med och bidrar till det och att publiken får se morgondagens stjärnor, säger Magnus Lindgren.

Västerås Jazz Festival kommer att bjuda på något världsunikt – nämligen Västerås Sinfonietta som husorkester.

– Oss veterligen finns det ingen annan jazzfestival som har en klassisk sinfonietta som husband. Detta skapar stora musikaliska möjligheter där man kan utnyttja orkesterklangen till fullo och lägga till artisternas uttryck på konserten, säger Rikard Gateau, konstnärlig chef på Västmalandsmusiken. Han får medhåll av Magnus Lindgren:

– Eftersom jazzen bygger på improvisation är det väldigt naturligt att influeras av andra genrer. Men jazzen har också mycket att lära av den klassiska musikens kultur med strävan efter hur man kan notera och framföra toner som söker efter en delikat perfektion mellan tex ett pianissimo och piano, eller en artikulation. Utmaningarna blir vår inspiration för att ta nästa steg in i den musikaliska framtiden, säger han.

Magnus Lindgrens internationella rykte samt hans Grammy i bagaget är en utgångspunkt för den höga ambitionsnivå som festivalen eftersträvar. Tillsammans med Västerås Sinfonietta och en rad gästartister kommer här att skapas magiska musikaliska ögonblick med målet att sätta Västerås ordentligt på kartan inom jazzvärlden.

 


 

Om Magnus Lindgren
Magnus Lindgren är en framstående svensk saxofonist och flöjtist född och uppvuxen i Västerås. 2023 vann han tillsammans med bland andra John Beasley och tyska SWR Big Band en amerikansk Grammy för CD:n Bird Lives. Magnus är känd för sitt virtuosa spel och förmåga att blanda olika stilar inom jazz. Han är en av Västerås Sinfoniettas artistiska partners 2023-2026 och för Västerås Jazz Festival är han konstnärlig ledare de kommande tre åren, minst.

Om Västerås Sinfonietta
Västerås Sinfonietta har funnits sedan 1883 och verkar under ledorden variation, tradition och innovation. Det betyder möten med klassiska mästare såväl som dagens nya stjärnor. Den 33 musiker starka orkestern spelar för sin publik i såväl abonnemangsserier som varierande konsertupplägg och hemmascenen är Västerås Konserthus. 2017 vann sinfoniettan tillsammans med Helsingborgs Symfoniorkester en grammis i kategorin ”Årets klassiska” för skivan Mats Larsson Gothe: Symphony NO. 2.

Om Västmanlandsmusiken 
Västmanlandsmusiken jobbar för att alla, oavsett ålder och bostadsort, ska ha tillgång till ett rikt kulturliv. Därför bidrar Västmanlandsmusiken till att närmare 800 evenemang kan genomföras runt om i länet varje år. Organisationen har även i uppgift att förse Västerås Konserthus med närmare 200 evenemang per år, varav en del av dessa är konserter med egna husorkestern Västerås Sinfonietta. Västmanlandsmusiken är ett kommunalförbund. Verksamheten bedrivs på uppdrag av ägarna, Västerås stad (90 %) och Region Västmanland (10 %).

Presskontakt
Madelene Ulfberg
Marknads- och kommunikationschef
021-40 36 29
073-964 89 89
Madelene.ulfberg@vastmanlandsmusiken.se

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Monika Mannerström Skog

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson

  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Skip to content