Västerås Jazz Festival

signed by Magnus Lindgren

22-23

mars 2024

En hyllning till jazzen i Västerås

Upptäck en unik och nyskapande jazzupplevelse mitt i hjärtat av Sverige. Denna helt nya festival är en hyllning till den lokalt rika jazztradition som har banat väg för många jazzmusiker att nå ut i världen. 

Västerås Jazz Festival signed by Magnus Lindgren, 22-23 mars – från storslagna till intima konsertupplevelser, storbandsdans samt möten med morgondagens jazztalanger.

Festivalen öppnas med en hyllningskonsert till Wayne Shorter och Al Jarreau där sofistikerad jazz och funk leder tankarna till New Yorks legendariska jazzklubbar. Lördagen bjuder bland annat på en rad mindre konserter med morgondagens legendariska jazzartister och avslutas med en galakväll där jazz, klassisk musik och sång bildar en musikalisk fest för alla smaker. 

I rampljuset står Magnus Lindgren, John Beasley, Ola Onaboulé, Isabella Lundgren, Magnus Öström, Bohuslän Big Band, Västerås Sinfonietta, Simon Crawford-Phillips samt flickkören från musikklasserna vid Fryxellska Skolan. 

Västmanlandsmusiken med Västerås Konserthus och
Västerås Sinfonietta är 
i samarbete med Jazzens Vänner stolta att presentera en festival som hyllar vårt lokala arv och lyfter jazzmusiken till nya höjder. 

Fredag 22 mars

Lördag 23 mars

Program

Observera att ändringar i programpunkter och tider kan komma att ske. 

Fredag 22 mars

Tribute till Wayne Shorter OCH Al Jarreau

Stora Salen 19.00-21.00

Jazzfestivalens öppningskonsert är en hyllning till Wayne Shorter och Al Jarreau. I denna konsert samlar Magnus Lindgren en imponerande ensemble av artister som tillsammans bjuder på sofistikerad jazzmusik med influenser från New York. Magnus och den amerikanske pianisten John Beasley, som tillsammans erhöll en amerikansk Grammy för sin CD Bird Lives, improvisationer av legendaren Wayne Shorter. I andra akt blir det funkigare och svängigare då den brittiske sångaren Ola Onabulé med sin kraftfulla och känslomässiga röst originallikt tolkar den amerikanske jazz- och soulsångaren Al Jarreau’s största hits. Bohuslän Big Band, en samtida orkester som både värnar och utmanar storbandsgenren, utgör den sammansvetsande länken mellan kvällens olika artister och väver samman den till en kraftfull helhet.

Storbandsdans till Sala storband

Fredag kväll 22 mars 21.00-23.00

Dans till Sala storband som spelar både gamla örhängen såväl som nyare groovigare jazz.
Sala storband startades år 1975 och är ett av flera i regionen blomstrande storband som både kan upplevas på konsert och dansas till. Genom åren har bandet spelat med artister såsom Nils Landgren, Magnus Lindgren, Sharon Dyall och Sara Aldén och har det senaste året gjort hyllningskonserter till Elton John.

Lördag 23 mars

TipsyTeA med Jazzquiz

Lilla Salens Foajé 14.30-15.00

Claes Tillander, Jazzens Vänner, håller i ett Jazzquiz för dig som vill lära dig mer om jazzens historia i Västerås, Sverige och världen. Fina priser i potten. Konserthusrestaurangen serverar TipsyTea, en afternoon tea med spetsade teer och därtill små salta och söta bakverk.

Eftermiddagsdans med Börge Lindgren Organ Stuff

Foajéscenen 15.15-16.45

Börge Lindgren har med sin orgel spelat i egen och en mängd andra orkestrar sedan 70-talets början. Här kommer han med Fredrik Lindgren, Sandra Lindgren, Eva Lillqvist, Jenny Kristoffersson och Jens Ander Glöde, för att bjuda upp till dans på lördagseftermiddagen. Börja gärna dagen med en god måltid, från kl 13.00 serverar Konserthusrestaurangen en klassisk grosshandlarlunch med ett utvalt dryckespaket.

Jazz för två flyglar med Cecilia Persson och Jonas Östholm

Lilla Salens Foajé 16.30-17.30

Duokonsert med två flyglar. Vid tangenterna Cecilia Persson och Jonas Östholm, Västeråsare och några av Sveriges bästa jazzpianister. Cecilia har tillsammans med Sofia Jernberg startat musikgruppen Paavo och har också spelat med Erika Alexanderssons grupp och i Lina Nybergs showband. Jonas Östholm spelade tidigare i Fredrik Norén Band, och har under åren spelat med t ex Nils Landgren, Karl -Martin Almgren, trumpetaren Emil Strandberg och klarinettisten Nils Berg bland många andra.

Västerås Kulturskolas Ungdomsstorband

Foajéscenen 17.30-18.30

Västerås Kulturskola är sedan länge etablerade som en av Sveriges absolut bästa och förnämsta kulturskolor, bland annat för sitt eminenta ungdomsstorband. Många är de utmärkelser som ungdomsstorbandet och enskilda musiker fått ta emot under årens lopp. Flera av medlemmarna har utvecklats till jazzmusiker på högsta nationella och internationella nivå och etablerat sig i den svenska jazzeliten, däribland de senaste tillskotten; trumpetarna Filip Olandersson och Linnea Jonsson.

Galakonsert

Stora Salen kl

En galakväll med en unik fusion av jazz, klassisk musik och sång. På scenen samsas legendariska internationella artister med svenska stjärnskott och morgondagens jazzlegender. Med teknisk skicklighet och förmåga att blanda stilar utforskar Magnus Lindgren jazzens frihet och skapar en mångsidig musikupplevelse, där klassiska orkesterstycken får möta jazzstandarder, moderna kompositioner och artisternas egna originallåtar. Isabella Lundgren skapar en känslomässig stämning, Ola Onabulé höjer tempot med sin medryckande och kraftfulla sång och tillsammans med Västerås Sinfonietta, flickkören från Fryxellska skolans musikklasser och dirigent Simon Crawford-Phillips blir denna konsertkväll en musikalisk fest för jazzälskare och alla som uppskattar första klassens livemusik.

Storbandsdans till Sala storband

Lördag kväll 23 mars kl

Västerås Big Band spelar storbandsjazz från förr och nu, från klassiskt Basie till Ellingtons “Sacred Concert”. I sin breda repertoar av storbandsjazz är sväng och spelglädje alltid en utgångspunkt i låtvalet för såväl konsert som dans.

Festivalpass

Med ett festivalpass får du entré till hela festivalprogrammet på Västerås Konserthus. Passet ger dig också rabatt på boende samt festivalens specialkomponerade mat och dryckespaket.

Medlemmar av Konserthusets Vänner har 15% rabatt på Festivalpass Fredag & Lördag. 

Festivalpass fredag & lördag

Festivalpass hela lördagen

Festivalpass lördag eftermiddag

Early bird

Köp festivalpass för 695 kr (ord 800 kr). Gäller tom 2023-12-31.

Hotellpaket

Mer information kommer inom kort. 

Artister

Magnus Lindgren

Magnus Lindgren är en framstående svensk saxofonist och flöjtist född och uppvuxen i Västerås. 2023 vann han tillsammans med bland andra John Beasley och tyska SWR Big Band en amerikansk Grammy för CD:n Bird Lives. Magnus är känd för sitt virtuosa spel och förmåga att blanda olika stilar inom jazz. I Västerås Jazz Festival är han konstnärlig ledare de kommande tre åren, minst.

John Beasley

John Beasley är en amerikansk jazzpianist, dirigent och kompositör som också har vunnit en Grammy. Han har spelat med Miles Davis, Barbra Streisand, Destiny’s Child och James Brown för att nämna några. Han har också skrivit musik för filmer och tv-serier som Gudfadern, James Bond, Twin Peaks och en rad andra moderna klassiker. John tillför kreativ briljans till musiken liksom kompositioner och improvisationer fyllda med överraskningar.

Ola Onabulé

Ola Onabulé är en brittisk-nigeriansk singer-songwriter som har spelat på jazzfestivaler och klubbar världen över. Hans unika musikstil kombinerar jazz, soul och funk med influenser från afrikanska tongångar. Han är känd för att med sin kraftfullla och röst politiska texter skapa musik som är lika gripande som medryckande.

Bohuslän Big Band

Bohuslän Big Band är en samtida jazzorkester som både värnar och utmanar storbandsgenren. Orädda och utforskande ger de sig in i samarbeten med bredd och stor variation. Under åren har BBB spelat blå toner med internationella jazzgiganter som Gregory Porter, Maria Schneider och Nils Landgren, liksom de spelat med folkkära artister som Jill Johnson, Samuel Ljungblahd och Tommy Körberg.

Isabella Lundgren

Isabella Lundgren är en av Sveriges absolut främsta jazzsångerskor och en artist i världsklass. Med en fantastisk röst och unik intensitet har hon, som få, förmågan att trollbinda sin publik. Isabella har släppt flera kritikerrosade album i Sverige och i Japan och belönats med flera priser och stipendier, däribland Orkesterjournalens Gyllene skivan, årets musiker i Sveriges Radios jazzkatten-gala, Monica Zetterlund- samt Louis Armstrong- och Anita O´day-stipendiet.

Magnus Öström

Magnus Öström är trummis och kompositör från Västerås och som 1991 tillsammans med Esbjörn Svensson Trio startade e.s.t. De turnerade världen runt flera gånger, sålde hundratusentals album och blev kallade “trion av decenniet”. Numera anses e.s.t. vara det mest inflytelserika bandet inom jazzen under 2000-talet, och albumet “Live in Hamburg” har tilldelats utmärkelsen “Årtiondets album” av ingen mindre än The Times (UK). År 2011 släppte Magnus Öström sitt debutalbum, “Thread of Life”, där han komponerade alla låtar. Albumet fick lysande recensioner, nominerades till en svensk Grammis och han belönades med det tyska ECHO Jazz Award för Bästa Trummis Internationell.

Västerås Big Band

Västerås Big Band spelar storbandsjazz från förr och nu, från klassiskt Basie till Ellingtons “Sacred Concert”. I sin breda repertoar av storbandsjazz är alltid sväng och spelglädje en utgångspunkt i låtvalet för såväl konsert som dans.

Västerås Musikklassers Flickkör

Västerås Musikklassers Flickkör vid Fryxellska Skolan består av elever från årskurs 6-9. Det är en ensemble för de som vill ha extra utmaningar, utöver det som de får på körlektionerna med sin årskurs. Flickkören repeterar en gång i veckan och gör dels egna konserter, dels har en framträdande roll vid Västerås Musikklassers stora konserter.

Simon Crawford-Phillips

Simon Crawford-Phillips är en flitigt anlitad pianist som har framträtt med orkestrar som BBC Scottish Symphony Orchestra och Sveriges Radios Symfoniorkester. 2017 anslöt han till Västerås Sinfonietta där han är konstnärlig rådgivare och chefsdirigent, med engagemang fram till våren 2026. Simon töjer gärna på den klassiska orkesterns gränser, jobbar för att nå ut till en ny publik liksom att såväl underhålla som utmana orkesterns lojala besökare.

Hitta hit

Västerås Konserthus ligger vid Vasaparken på Kopparbergsvägen 1 i centrala Västerås, ett stenkast ifrån Centralstationen.

Om du kommer med bil på E18 är avfart 134, Emausmotet att rekommendera. Följ skyltning mot Centrum/Kongresscenter.

Biljettkassan

Ordinarie öppettider: onsdag kl. 10:00-13:00

samt 1,5 h före föreställning

Telefontider: tisdag – torsdag kl. 14:00-16:00

Frågor om biljetter

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Leif Östlund

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson

  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Skip to content