Västerås Jazz Festival

signed by Magnus Lindgren

4-5

April 2025

En hyllning till jazzen i Västerås

– Biljettsläpp inom kort! –

För andra året i rad är vi stolta över att presentera Västerås Jazz Festival signed by Magnus Lindgren, 4-5 april, i Västerås Konserthus. 

Festivalens idé är att skapa en unik och nyskapande jazzupplevelse genom att unikt sammanföra vår klassiska orkester med jazzsolister i världsklass. Hylla regionens rika jazztradition genom att lyfta fram lokala artister i både storslagna och intima konsertupplevelser, bjuda upp till storbandsdans samt sätta ljuset på morgondagens jazztalanger. Med Magnus Lindgren som konstnärlig ledare kommer oförglömlig jazz-fusion att skapas. 

Festivalen kommer även 2025 att vara en musikalisk fest för alla smaker. Bland årets artister finns Magnus Lindgren, Västerås Sinfonietta, Simon Crawford-Phillips, Nils Landgren, Trio X och Norrbotten Big Band. 

Västmanlandsmusiken med Västerås Konserthus och Västerås Sinfonietta är i samarbete med Jazzens Vänner stolta att presentera en festival som hyllar vårt lokala arv och lyfter jazzmusiken till nya höjder. 

Fredag 22 mars

Lördag 23 mars

Program

Observera att ändringar i programpunkter och tider kan komma att ske. 

Fredag 22 mars

Tribute till Wayne Shorter OCH Al Jarreau

Stora Salen 19.00-21.00

Jazzfestivalens öppningskonsert är en hyllning till Wayne Shorter och Al Jarreau. I denna konsert samlar Magnus Lindgren en imponerande ensemble av artister som tillsammans bjuder på sofistikerad jazzmusik med influenser från New York. Magnus och den amerikanske pianisten John Beasley, som tillsammans erhöll en amerikansk Grammy för sin CD Bird Lives, improvisationer av legendaren Wayne Shorter. I andra akt blir det funkigare och svängigare då den brittiske sångaren Ola Onabulé med sin kraftfulla och känslomässiga röst originallikt tolkar den amerikanske jazz- och soulsångaren Al Jarreau’s största hits. Bohuslän Big Band, en samtida orkester som både värnar och utmanar storbandsgenren, utgör den sammansvetsande länken mellan kvällens olika artister och väver samman den till en kraftfull helhet.

Storbandsdans till Sala storband

Fredag kväll 22 mars 21.00-23.00

Dans till Sala storband som spelar både gamla örhängen såväl som nyare groovigare jazz.
Sala storband startades år 1975 och är ett av flera i regionen blomstrande storband som både kan upplevas på konsert och dansas till. Genom åren har bandet spelat med artister såsom Nils Landgren, Magnus Lindgren, Sharon Dyall och Sara Aldén och har det senaste året gjort hyllningskonserter till Elton John.

Lördag 23 mars

TipsyTeA med Jazzquiz

Lilla Salens Foajé 14.30-15.00

Claes Tillander, Jazzens Vänner, håller i ett Jazzquiz för dig som vill lära dig mer om jazzens historia i Västerås, Sverige och världen. Fina priser i potten. Konserthusrestaurangen serverar TipsyTea, en afternoon tea med spetsade teer och därtill små salta och söta bakverk.

Eftermiddagsdans med Börge Lindgren Organ Stuff

Foajéscenen 15.15-16.45

Börge Lindgren har med sin orgel spelat i egen och en mängd andra orkestrar sedan 70-talets början. Här kommer han med Fredrik Lindgren, Sandra Lindgren, Eva Lillqvist, Jenny Kristoffersson, Jens Ander Glöde, Rickard Lindgren och Rickard Sandström, för att bjuda upp till dans på lördagseftermiddagen. Börja gärna dagen med en god måltid, från kl 12.00 serverar Konserthusrestaurangen en klassisk grosshandlarlunch med ett utvalt dryckespaket.

Kultursamverkansmodellens framtid

Lilla Salen 16.00-17.00

En paneldebatt om kulturens finansiering arrangerad av MAIS – Musikarrangörer I Samverkan, som håller konferens under Västerås Jazz Festival.

Jazz för två flyglar med Cecilia Persson och Jonas Östholm

Lilla Salens Foajé 16.30-17.30

Duokonsert med två flyglar. Vid tangenterna Cecilia Persson och Jonas Östholm, Västeråsare och några av Sveriges bästa jazzpianister. Cecilia har tillsammans med Sofia Jernberg startat musikgruppen Paavo och har också spelat med Erika Angels grupp och i Lina Nybergs band. Jonas Östholm spelade tidigare i Fredrik Norén Band, och har under åren spelat med t ex Nils Landgren, Karl-Martin Almgren, trumpetaren Emil Strandberg och klarinettisten Nils Berg bland många andra.

Live-intervjuer och paneldebatt

Konserthusets foajé, röd sida 17.30-18.30

VLT:s Maria Björkman gör live-intervjuer med bl.a Magnus Lindgren och Isabella Lundgren.

Det blir också en paneldebatt med bl.a. jazz- och musikpersonligheter som Peter Fredriksson, Rikard Gateau, Cecilia Persson där de utforskar frågan ”Hur ser jazzens roll ut i dagens musikaliska klimat, och hur skiljer sig dess utmaningar och möjligheter från andra genrer?

Västerås Kulturskolas Ungdomsstorband

Foajéscenen 17.30-18.30

Västerås Kulturskola är sedan länge etablerade som en av Sveriges absolut bästa och förnämsta kulturskolor, bland annat för sitt eminenta ungdomsstorband. Många är de utmärkelser som ungdomsstorbandet och enskilda musiker fått ta emot under årens lopp. Flera av medlemmarna har utvecklats till jazzmusiker på högsta nationella och internationella nivå och etablerat sig i den svenska jazzeliten, däribland de senaste tillskotten; trumpetarna Filip Olandersson och Linnea Jonsson.

Galakonsert: EKO FRÅN NOBELBANKETTEN

Stora Salen kl 19.00-21.30

En galakväll med inslag från Nobelbankettens musikaliska program. Det blir en unik fusion av jazz, klassisk musik och sång. På scenen samsas legendariska internationella artister med svenska stjärnskott och morgondagens jazzlegender. Med teknisk skicklighet och förmåga att blanda stilar utforskar Magnus Lindgren jazzens frihet och skapar en mångsidig musikupplevelse, där klassiska orkesterstycken får möta jazzstandarder, moderna kompositioner och artisternas egna originallåtar. Isabella Lundgren skapar en känslomässig stämning, Ola Onabulé höjer tempot med sin medryckande och kraftfulla sång och tillsammans med Västerås Sinfonietta, flickkören från Fryxellska skolans musikklasser och dirigent Simon Crawford-Phillips blir denna konsertkväll en musikalisk fest för jazzälskare och alla som uppskattar första klassens livemusik.

Storbandsdans till Västerås Big Band

Lördag kväll 23 mars kl 21.30-23.30

Västerås Big Band spelar storbandsjazz från förr och nu, från klassiskt Basie till Ellingtons “Sacred Concert”. I sin breda repertoar av storbandsjazz är sväng och spelglädje alltid en utgångspunkt i låtvalet för såväl konsert som dans.

Efterfest – Lönnkrogen på Steam Hotel

Lördag kväll 23 mars kl 23.00-01.00

På denna efterfest som hålls i Orangeriet på Steam Hotel samlas både artister, publik och drop-in-gäster för att avsluta Västerås Jazz Festival i det gamla ångkraftverket från samma tid, och återuppleva musiken och stämningen kring Lönnkrogen. 

Köp biljett >> 

OBS! Ingår ej i festivalpasset – biljett köps separat.

Mat under jazzfestivalen

Grosshandlarlunch

Förr i tiden möttes handelsresande och köpmän i stadens festvåningar för att göra affärer med stora partier varor – en grosse. I samband med prisförhandlingarna avnjöts en frikostig måltid – en grosshandlarlunch, som korsar det inhemska smörgåsbordet, den franska brasserimåltiden och den tyska rådhuskällarens rätter. Under Västerås Jazz Festival kan du återuppleva denna mattradition, då vi dukar upp till en riktig brakfest på lördagslunchen.  

Förrätt | 139 kr
Varmrätt | 165 kr
Dessert | 129 kr

3 rätter | 395 kr

Välj 23 mars i kalendern

Tipsy Tea

Ett härligt Afternoon Tea med en twist! Klassiska smörgåsar och bakverk och tre olika teer, spetsade med rom eller whisky. 

Mat
Dryck

Bokas före 22/3 kl 12.00.

Festivalpass och biljetter

Det finns två typer av festivalpass: Ett för hela festivalprogrammet både fredag och lördag, samt ett enbart för lördagen. Det säljs även biljetter som gäller för fredag kväll, samt lördag dag. 

EARLY BIRD Festivalpass
fredag & lördag
995 kr

Begränsat antal biljetter. 

Festivalpass
fredag & lördag
1095 kr


biljett
Fredag kväll
595 kr


Biljett
lördag Dag
195 kr


Biljett
lördag Kväll
595 kr

Festivalpass
lördag dag + kväll
745 kr

Hotellpaket

Jazzhelg i Västerås. Lördagspass och boende från 1,473 kr.

* Priset gäller per person i delat dubbelrum och inkluderar: Festivalpass lördag den 23 mars, hotellövernattning i dubbelrum inkl. frukostbuffé för två personer. På rummet finns en VIP-meny med mousserande vin, frukt och choklad. Morgonrock och tofflor.

Artister

Magnus Lindgren

Magnus Lindgren är en framstående svensk saxofonist och flöjtist född och uppvuxen i Västerås. 2023 vann han tillsammans med bland andra John Beasley och tyska SWR Big Band en amerikansk Grammy för CD:n Bird Lives. Magnus är känd för sitt virtuosa spel och förmåga att blanda olika stilar inom jazz. I Västerås Jazz Festival är han konstnärlig ledare de kommande tre åren, minst.

John Beasley

John Beasley är en amerikansk jazzpianist, dirigent och kompositör som också har vunnit en Grammy. Han har spelat med Miles Davis, Barbra Streisand, Destiny’s Child och James Brown för att nämna några. Han har också skrivit musik för filmer och tv-serier som Gudfadern, James Bond, Twin Peaks och en rad andra moderna klassiker. John tillför kreativ briljans till musiken liksom kompositioner och improvisationer fyllda med överraskningar.

Ola Onabulé

Ola Onabulé är en brittisk-nigeriansk singer-songwriter som har spelat på jazzfestivaler och klubbar världen över. Hans unika musikstil kombinerar jazz, soul och funk med influenser från afrikanska tongångar. Han är känd för att med sin kraftfullla och röst politiska texter skapa musik som är lika gripande som medryckande.

Bohuslän Big Band

Bohuslän Big Band är en samtida jazzorkester som både värnar och utmanar storbandsgenren. Orädda och utforskande ger de sig in i samarbeten med bredd och stor variation. Under åren har BBB spelat blå toner med internationella jazzgiganter som Gregory Porter, Maria Schneider och Nils Landgren, liksom de spelat med folkkära artister som Jill Johnson, Samuel Ljungblahd och Tommy Körberg.

Isabella Lundgren

Isabella Lundgren är en av Sveriges absolut främsta jazzsångerskor och en artist i världsklass. Med en fantastisk röst och unik intensitet har hon, som få, förmågan att trollbinda sin publik. Isabella har släppt flera kritikerrosade album i Sverige och i Japan och belönats med flera priser och stipendier, däribland Orkesterjournalens Gyllene skivan, årets musiker i Sveriges Radios jazzkatten-gala, Monica Zetterlund- samt Louis Armstrong- och Anita O´day-stipendiet.

Magnus Öström

Magnus Öström är trummis och kompositör från Västerås och som 1991 tillsammans med Esbjörn Svensson Trio startade e.s.t. De turnerade världen runt flera gånger, sålde hundratusentals album och blev kallade “trion av decenniet”. Numera anses e.s.t. vara det mest inflytelserika bandet inom jazzen under 2000-talet, och albumet “Live in Hamburg” har tilldelats utmärkelsen “Årtiondets album” av ingen mindre än The Times (UK). År 2011 släppte Magnus Öström sitt debutalbum, “Thread of Life”, där han komponerade alla låtar. Albumet fick lysande recensioner, nominerades till en svensk Grammis och han belönades med det tyska ECHO Jazz Award för Bästa Trummis Internationell.

Västerås Big Band

Västerås Big Band spelar storbandsjazz från förr och nu, från klassiskt Basie till Ellingtons “Sacred Concert”. I sin breda repertoar av storbandsjazz är alltid sväng och spelglädje en utgångspunkt i låtvalet för såväl konsert som dans.

Västerås Musikklassers Flickkör

Västerås Musikklassers Flickkör vid Fryxellska Skolan består av elever från årskurs 6-9. Det är en ensemble för de som vill ha extra utmaningar, utöver det som de får på körlektionerna med sin årskurs. Flickkören repeterar en gång i veckan och gör dels egna konserter, dels har en framträdande roll vid Västerås Musikklassers stora konserter.

Simon Crawford-Phillips

Simon Crawford-Phillips är en flitigt anlitad pianist som har framträtt med orkestrar som BBC Scottish Symphony Orchestra och Sveriges Radios Symfoniorkester. 2017 anslöt han till Västerås Sinfonietta där han är konstnärlig rådgivare och chefsdirigent, med engagemang fram till våren 2026. Simon töjer gärna på den klassiska orkesterns gränser, jobbar för att nå ut till en ny publik liksom att såväl underhålla som utmana orkesterns lojala besökare.

Västerås Sinfonietta

En kammarorkester med stor variation i repertoar där bevararande av tradition ständigt möter utveckling och innovation. Orkestern bjuder på verk av de klassiska mästarna lika mycket som nyskrivna verk av dagens kompositörer, däribland Magnus Lindgren som 2023-2025 är en bland flera artistiska partners och som gjorde specialarrangemang till divertissementet som ensembler ur Sinfoniettan framförde vid Nobelbanketten. Västerås Sinfonietta har uppmärksammats för flera kritikerrosade cd-skivor, senast hösten 2023. 2017 erhöll de även en Grammis.

Hitta hit

Västerås Konserthus ligger vid Vasaparken på Kopparbergsvägen 1 i centrala Västerås, ett stenkast ifrån Centralstationen.

Om du kommer med bil på E18 är avfart 134, Emausmotet att rekommendera. Följ skyltning mot Centrum/Kongresscenter.

Biljettkassan

Ordinarie öppettider: onsdag kl. 10:00-13:00

samt 1,5 h före föreställning

Telefontider: tisdag – torsdag kl. 14:00-16:00

Frågor om biljetter

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Monika Mannerström Skog

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson

  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Skip to content