artistiska_partners_kollage_web
3 mars 2023

Västerås Sinfonietta startar projekt med artistiska partners

Påbörjar ett för svenska orkestrar unikt arbetssätt, där fyra musikaliska konstnärer knyts till verksamheten i tre år framöver: Jazzmusikern och arrangören Magnus Lindgren, dirigenten Jessica Cottis, tonsättaren Benjamin Staern, och Lorenza Borrani, ledare/musiker.

Med start hösten 2023 kommer Västerås Sinfonietta att använda sig av så kallade artistiska partners fram till våren 2026. Fenomenet finns etablerat hos utländska orkestrar under benämningen Artistic Partners, där konstnärer inom musikområdet skapar en längre relation med orkestrar och återkommer i flertalet samarbeten.

– Under åren när jag har bokat gästartister dyker det ibland upp sådana som vi gillar lite extra, som fastnar. Fördelen med artistiska partners är att det blir något mer än bara konsert för konsert. Med tre års inplanerade framträdanden ger det oss mer framförhållning, säger Rikard Gateau, konstnärlig chef på Västmanlandsmusiken.
Han berättar också att det är ett sätt för orkestern att utvecklas och att knyta personer till verksamheten som blir en slags ambassadörer för Västerås Sinfonietta.

Magnus Lindgren, jazzmusiker och arrangör:
– Att få vara artistisk partner med Västerås Sinfonietta är en stor ära och något jag verkligen ser fram emot. Både för mig personligen vad jag kan lära, och jag hoppas också kunna tillföra saker som är utmanande och inspirerande för orkestern. En jazzmusiker måste förstå till exempel hur mycket en klassik musiker har övat på att spela ett perfekt mezzopiano med crescendo på en halv takt till ett piano.
Jag upplever Sinfoniettan väldigt “open minded” och lyhörd.

Jessica Cottis, dirigent:
– I tidigare samarbeten med den här orkestern har jag alltid känt en speciell musikalisk anknytning och intellektuell samhörighet. Det är väldigt inspirerande att skapa musik med dessa briljanta och öppensinnade musiker som tillför så mycket värme och vision till sin konst. Jag är väldigt stolt över att få vara en del av denna underbara grupp av människor.

Lorenza Borrani, ledare/musiker:
– Redan under vårt första projekt med Haydn och Maderna fanns hos alla musiker i Västerås Sinfonietta en vilja att hela tiden skapa något speciellt. Det är i den här sortens kreativa miljö, med sin atmosfär och engagemang som jag älskar att vara. Jag ser fram emot våra nästa projekt tillsammans!

Benjamin Staern, tonsättare:
– Att jobba med en helt ny orkester är som att gå på en blinddejt. Man har ingen aning om hur det ska gå, men Västerås Sinfonietta och jag fann varandra direkt. Vi hade det otroligt roligt när orkestern i höstas framförde mina ”Sånger om bländvit kärlek”. Det gläder mig att få höra dem spela flera av mina verk och inte minst att få skriva helt nya verk till denna underbara ensemble. Vad det blir får vi se. Det ska också bli spännande att få lära känna de andra musikerna i detta projekt.

Västerås Sinfonietta har sedan tidigare offentliggjort att man förlänger kontraktet med Simon Crawford-Phillips som chefdirigent och konstnärlig rådgivare.
Han anslöt till Västerås Sinfonietta 2017 och påbörjar nu sin tredje period i rollen, med engagemang fram till våren 2026.
– Han är en unik och fantastisk kombination av dirigent, pianist och konstnärlig idéspruta, motiverar Rikard Gateau valet att fortsätta samarbetet med Simon.
– Jag ser fram emot att fortsätta töja på gränserna med denna fantastiska ensemble, att nå ut till en ny publik, underhålla och utmana våra lojala besökare. Västerås är en blomstrande, levande stad som behöver ett kulturliv för att ge näring åt den, säger Simon Crawford-Phillips.

 


 

Om Västerås Sinfonietta
Västerås Sinfonietta har funnits sedan 1883 och verkar under ledorden variation, tradition och innovation. Det betyder möten med klassiska mästare såväl som dagens nya stjärnor. Den 33 musiker starka orkestern spelar för sin publik i såväl abonnemangsserier som varierande konsertupplägg och hemmascenen är Västerås Konserthus. 2017 vann sinfoniettan tillsammans med Helsingborgs Symfoniorkester en grammis i kategorin ”Årets klassiska” för skivan Mats Larsson Gothe: Symphony NO. 2.

Frågor om Sinfoniettan
Rikard Gateau
Konstnärlig chef
021-40 36 30
070-727 49 19
rikard.gateau@vastmanlandsmusiken.se

Presskontakt
Madelene Ulfberg
Marknads- och kommunikationschef
021-40 36 29
073-964 89 89
Madelene.ulfberg@vastmanlandsmusiken.se

 

Press release in English

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Monika Mannerström Skog

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson

  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Skip to content