sinfoniettan_och_magnus_press
30 november 2023

Ärofyllt Nobeluppdrag för Västerås Sinfonietta och Magnus Lindgren

Tillsammans med Fryxellska skolans flickkör ska en ensemble ur Västerås Sinfonietta under ledning av Magnus Lindgren stå för musiken under Nobelbanketten i Blå hallen.

 

Västerås kommer att vara väl representerat under Nobelbanketten, som går av stapeln söndag den 10 december i Stockholm.

När kungligheter och pristagare minglar och äter under den i SVT direktsända Nobelmiddagen i Stockholms stadshus, kommer det i år att ske till ett musikaliskt arrangemang signerat jazzmusikern, Grammyvinnaren och västeråsaren Magnus Lindgren.
– Det känns som en stor ära att få det här uppdraget, säger han.
– Magnus Lindgren har skapat unik musik för en grupp musiker ur Västerås Sinfonietta tillsammans med flickkören från Fryxellska skolan. Detta Västeråslag bildar tillsammans med några stockholmsbaserade artister en helhet som aldrig tidigare har genomförts. Detta är helt skräddarsytt bara för Nobelbanketten, säger Rikard Gateau, konstnärlig chef på Västmanlandsmusiken.

Sara Hammarström, flöjtist, är en av musikerna som ska vara med under kvällen.
– Det är ju festernas fest så det känns jättekul, vi alla i Sinfoniettan blev väldigt glada över uppdraget. Speciellt roligt är det att det är så stort fokus på blåsarna. Magnus Lindgren är så himla begåvad och allt han gör blir väldigt bra. Vi ser verkligen fram emot detta, säger hon.

Det musikaliska programmet består av stycken som framförts under tidigare Nobelmiddagar.
– Vi har ledorden ”eko” och ”groove”. Dels för att Blå hallen i stadshuset har så mycket akustik och dels är det en parallell till ekot av musiken som spelats tidigare på de här banketterna. Men även en hyllning till alla geniala nobelpristagare genom åren. Det kommer att bli varierat med lågt och högt tempo, funk och opera, säger Magnus Lindgren.

När det musikaliska programmet klingat färdigt i Blå hallen i Stockholm kommer tonerna att följa med till Västerås.
– Vi kommer att bjuda på en liveversion av denna Nobelcocktail på Galakonserten under Västerås Jazz Festival. Magnus Lindgren har blivit en i gänget hos oss och det kommer märkas även under jazzfestivalen, säger Rikard Gateau.

Västerås Jazz Festival anordnas den 22-23 mars 2024 av Västmanlandsmusiken, Västerås Konserthus och Västerås Sinfonietta i samarbete med Jazzens Vänner.

 


 


Om Magnus Lindgren

Magnus Lindgren är en framstående svensk saxofonist och flöjtist född och uppvuxen i Västerås. 2023 vann han tillsammans med bland andra John Beasley och tyska SWR Big Band en amerikansk Grammy för cd:n Bird Lives. Magnus är känd för sitt virtuosa spel och förmåga att blanda olika stilar inom jazz. Han är en av Västerås Sinfoniettas artistiska partners 2023-2026 och för Västerås Jazz Festival är han konstnärlig ledare de kommande tre åren, minst.

Om Västerås Sinfonietta
Västerås Sinfonietta har funnits sedan 1883 och verkar under ledorden variation, tradition och innovation. Det betyder möten med klassiska mästare såväl som dagens nya stjärnor. Den 33 musiker starka orkestern spelar för sin publik i såväl abonnemangsserier som varierande konsertupplägg och hemmascenen är Västerås Konserthus. 2017 vann sinfoniettan tillsammans med Helsingborgs Symfoniorkester en grammis i kategorin ”Årets klassiska” för skivan Mats Larsson Gothe: Symphony NO. 2.

Om Västmanlandsmusiken
Västmanlandsmusiken jobbar för att alla, oavsett ålder och bostadsort, ska ha tillgång till ett rikt kulturliv. Därför bidrar Västmanlandsmusiken till att närmare 800 evenemang kan genomföras runt om i länet varje år. Organisationen har även i uppgift att förse Västerås Konserthus med närmare 200 evenemang per år, varav en del av dessa är konserter med egna husorkestern Västerås Sinfonietta. Västmanlandsmusiken är ett kommunalförbund. Verksamheten bedrivs på uppdrag av ägarna, Västerås stad (90 %) och Region Västmanland (10 %).

Om Fryxellska skolan
Fryxellska skolan är en fristående grundskola i Västerås, årskurs 4-9 med profiler i dans och musik. Västerås Musikklassers Flickkör vid Fryxellska Skolan består av elever från årskurs 6-9. Det är en ensemble för de som vill ha extra utmaningar, utöver det som de får på körlektionerna med sin årskurs. Flickkören repeterar en gång i veckan och gör dels egna konserter, dels har en framträdande roll vid Västerås Musikklassers stora konserter.

 


 

Kontakt Västmanlandsmusiken
Rikard Gateau
Konstnärlig chef
021-40 36 30
070-727 49 19
rikard.gateau@vastmanlandsmusiken.se

Magnus Lindgren
Konstnärlig ledare för musikaliska
underhållningen på Nobelbanketten
070-583 43 32
magnus.jazzare@gmail.com

Kontakt Fryxellska skolan
Daniel Frisk
Körpedagog och musiklärare
070-603 76 74
daniel.frisk@fryx.se

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Monika Mannerström Skog

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson

  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Skip to content