Folkmusik
torsdag

13 februari 2025

19:00
-21:30
Västerås Konserthus, Stora salen
395 kr

Frida Hyvönen och Minna Weurlander med Västerås Sinfonietta

Välkommen till en fantastisk dubbelkonsert med Frida Hyvönen & Minna Weurlander tillsammans med Västerås Sinfonietta under ledning av dirigent Hans Ek.

Frida Hyvönen
Frida Hyvönen är en av Sveriges mest framstående artister och har av journalister beskrivits som ”en porträttmålare som fångar människors både yttre och inre liv” Hon är född och uppväxt i Robertsfors, och hennes musikaliska karriär tog fart 2005 med debutalbumet Until Death Comes. Två engelskspråkiga album följde, Silence is Wild och To the Soul och snart även de båda specialutgåvorna Frida Hyvönen Gives You: Music from the Dance Performance Pudel och Frida Hyvönen Gives You: Music from Drottninglandet. På albumet Kvinnor och barn som släpptes 2016 sjöng Frida på svenska och vann två Grammis i kategorierna Årets textförfattare och Årets kompositör. På 2021 års kritikerhyllade Dream of independence återvände hon till engelskan och avhandlade livets stora frågor. Kritikern Jan Gradvall beskriver hennes album Dream of independence som en ”konstnärlig dubbeltriumf”. Nöjesguiden skrev i sin recension att ”Hyvönen är bekväm i sitt artistskap och har fokuserat på att renodla sitt låtskrivande. Låtarna på skivan är vackra och intima, och rymmer vemod och humor på samma gång”. Nu möter Frida Hyvönen Västerås Sinfonietta och med sig har hon flera av sina egna låtar i nya arrangemang skrivna av Hans Ek.

– Jag ser enormt mycket fram emot att spela med Västerås Sinfonietta, berättar Frida Hyvönen. Det är ett så bra format och det kommer passa min musik. Vi kommer handplocka en bukett låtar, de finaste från min repertoar.

Minna Weurlander
Den finlandsfödda accordeonvirtuosen och kompositören Minna Weurlander har ägnat hela sitt liv åt musik. Hennes konstnärliga uttryck och musikaliska bredd gör henne till en artist som rönt stort intresse hos en internationell publik. Endast 15 år gammal blev hon världsmästare i accordeon och började turnera vida omkring. Hon har även utsetts som prisvinnare vid ansedda Premio Internazionale Astor Piazzolla. Minna är utbildad vid solistlinjen på Sibelius-Akademin i Helsingfors och räknas numera som en av Europas främsta och mest mångsidiga konsertaccordeonister.
Sedan 20 år tillbaka är Minna verksam i Sverige, som solist och kompositör. Genom åren har det blivit samarbeten med allt från symfoniorkestrar till experimentella dansföreställningar, kammarmusikensembler och filmproduktioner. Hon har samarbetat med bland annat med kompositören PHILIP GLASS  i hans senaste verk Circus days and nights. Weurlander har gett ut flera hyllade album och på det senaste, ”DIRECTIONS” med sin egen stråkkvartett bearbetar hon musik av argentiska legenden Saul Cosentino samt sina egna verk. Minna Weurlander uruppför denna afton en accordionkonsert skriven av Hans Ek.

Hans Ek
Dirigenten och arrangören Hans Ek har tidigare samarbetat med artister som  Laleh, Veronica Maggio och Ane Brun. Med öppet sinne och en övertygelse om musikens styrka vågar han bryta mönster och gå egna vägar. Något som återspeglas i allt han gjort under de 30 år han befunnit sig i frontlinjen i det svenska musiklivet. I gränslandet mellan klassisk musik, jazz, pop och folkmusik förvandlar Hans Ek med sina arrangemang det invanda till något oförutsett och spännande. Det som räknas är kvalitén, kraften, höjden, känslan och idérikedomen.

Detaljer

13 februari 2025, torsdag
Västerås Konserthus, Stora salen
395 kr
Arrangör: Västmanlandsmusiken
Paus: Ja
Genre: Folkmusik, Pop och rock, Västerländsk konstmusik

Konserthusets bar och restaurang öppnar 1,5 h före föreställning.

Dela evenemanget!

Några andra kommande evenemang

Klassiskt/Orkester/Opera

Västerås Sinfonietta: Sensommarkonsert

Barn & Unga

Barnlördag: Folk, fä och naturväsen

Klassiskt

Västerås Sinfonietta: Säsongsöppning med Mozarts Pianokonsert 23

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Monika Mannerström Skog

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson

  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Skip to content