Jazz

Två harpor

Margareta Bengtson och Anna Jalkéus framför nyskrivna kompositioner, improvisationer, och annorlunda arrangemang av kända låtar för sättningen harpa-sång. Ett samspel mellan mor och dotter som visar på kristallklar briljans och musicerande utöver det vanliga!
Spelperiod: HT23/VT24
Priskategori: C
Denna konsert erbjuds inom Ett kulturliv för alla i Västmanland

Margareta Bengtson växte upp i en musikerfamilj i Tyresö utanför Stockholm. Hon började tidigt sjunga och spela piano och så småningom harpa, som blev hennes huvudinstrument vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon är troligen mest känd för den breda publiken som en av grundarna till a capella ensemblen The Real Group, som rönt stora framgångar över hela världen i flera decennier. För ett antal år sedan lämnade hon vokalgruppen och har sedan dess framträtt som solist både som sångerska och harpist i vitt skilda sammanhang och givit ut flera skivor i eget namn med stor framgång. Hon samarbetar numera med Sveriges jazzelit och finaste improvisationsmusiker, såväl som med klassiska kammarmusiker, körer och orkestrar på högsta nivå, och skriver även egen musik.

 

Anna Jalkéus är sångerska, harpist och kompositör, i huvudsak verksam i USA sedan 2014. Hon har mottagit ett flertal priser och utmärkelser, däribland Monica Zetterlund-stipendiet 2015, Ted Gärdestad-stipendiet 2013, fyra STIM-stipendier, och en Outstanding Performance Award från det Amerikanska jazzmagasinet Downbeat. Hennes debutalbum “Estrogenia” släpptes 2018 till mycket positiva recensioner. Anna komponerar för många olika typer av ensembler, från duo till symfoniorkester, och hennes musik för harpensemble är publicerad av Lyon&Healy Music och spelas nu runtom i USA. Hon har en kandidatexamen i jazzsång från Kungl. Musikhögskolan och ett Graduate Artist Certificate från University of North Texas i jazzsång och harpa, och undervisade sedan vid samma universitet efter sin examen. I Sverige har hon bl.a. turnerat med Peter Asplunds julshow The Christmas Feeling samt spelat ett stort antal konserter med basisten Josef Karnebäck.

2021 flyttade Anna hem till Sverige igen i samband med att hon fått jobbet som lektor i jazzsång vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.

Fakta

Spelperiod: HT23/VT24
Priskategori: C
Kontakt: Christofer Ekströmer
Play Video

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Leif Östlund
  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer
  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson
  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Skip to content