Världsmusik

Sousou & Maher Cissoko

Magnifik kombination av koraspel och uttrycksfull sång med en rytmisk energi och influenser från bland annat reggae, folk, soul och jazz.
Spelperiod: 2023
Priskategori: C
Denna konsert erbjuds inom Ett kulturliv för alla i Västerås

Sousou & Maher Cissoko har turnerat över hela världen med sin musik, som är precis så gränsöverskridande som livet de lever tillsammans; ständigt i rörelse över flera kontinenter och med de musikaliska och mänskliga mötena som främsta drivkrafter.
Duon är en unik sammansmältning av musikalisk skicklighet, värme och utstrålning. I deras musik kombineras magnifikt koraspel och uttrycksfull sång med en rytmisk energi och influenser från bland annat reggae, folk, soul och jazz. Musiken talar till människor oavsett ålder och bakgrund och bottnar i den urgamla griot-traditionen där historia, nutid och framtid blir till en enhet.

Sousou och Maher har turnerat över hela världen i hela 30 olika länder, på allt från festivaler till konserthus, och har sina rötter både i Sverige och i Senegal. De växte båda upp i musikerfamiljer och det var intresset och kärleken till västafrikansk kora som förde dem samman. Maher kommer från en berömd familj av koraspelare i Senegal och skånska Sousou är en av världens få kvinnliga musiker som spelar instrumentet. I linje med arvet från Cissoko-familjens historieberättande bär sångerna med sig ett viktigt budskap av att mötas och skapa länkar istället för gränser mellan länder och människor. Detta blir också tydligt i och med att duon sjunger på fem olika språk.

Både Sveriges Television och Sveriges Radio har gjort dokumentärer om Sousou & Maher Cissoko. Hösten 2017 kunde svenska folket följa SVT-serien ”Folkets musik” där kända svenska hitlåtar tolkades av musiker med rötter i andra länder. I tredje avsnittet var det Sousou och Mahers tur att presentera sin tolkning, i deras fall av Kapten Röds ”Ju mer du spottar”.

I februari 2018 släppte duon sitt senaste album Made of Music! Skivan är producerad av Tina Malia och skapad i tre länder; Sverige, USA & Senegal. De senaste åren har bandet bokats för turnéer i Kanada och USA.

Fakta

Antal medverkande: Går att boka som duo eller trio.
Spelperiod: 2023
Priskategori: C
Kontakt: Jesper Jelse
Play Video
Play Video

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Leif Östlund
  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer
  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson
  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Skip to content