Ung & Lovande

Turné 2022 och Utlysning Ung & Lovande 2023

Ung & Lovande arrangeras vartannat år i Västmanland, första gången 1992, och är både en tävling och en lanseringsmetod. Artisterna är i slutet av sina högskolestudier eller i början av sin karriär. Publiken utgörs till största delen av kammarmusikföreningar från hela Sverige. Den vinnande ensemblen får en möjlighet att åka på en landsomfattande turné.

Ung & Lovande är både en tävling och en lanseringsmetod och som förstapristagare får duon möjlighet att göra en riksomfattande turné arrangerad av Västmanlandsmusiken och Musik i Syd. Ung & Lovande arrangeras av Kammarmusikförbundet i samarbete med Västmanlandsmusiken och Musik i Syd med stöd av Kulturens.

Av de artister som medverkat i Ung & Lovande genom åren kan vi nämna mezzosopranen Malena Ernman, klarinettisten Martin Fröst och pianisten Anna Christensson. Vinnare i biennalen 2013 var UmeDuo.

 

Affisch för turnéarrangörer kan laddas ner här >

Programblad för turnéarrangörer kan laddas ner här >

Utlysning

Period
Ansökan ska vara inne senast 4 november, 2022.
Process
Fem ensembler väljs under senhösten ut av en jury för att delta i finalen. Utifrån inskickade inspelningar från de sökande bedömer juryn teknik, musikalisk tolkning och samspel. Val av hur tonsättare och verk kombineras kan också påverka bedömningen. Inspelningarna är anonyma för juryn. I urvalsjuryn ingår Helena Ha-Young Sul, Kammarmusikförbundet, Björn Eriksson, Västmanlandsmusiken och Christian Sundewall, Musik i Syd.
Ansökan
Till 2023 års upplaga söker vi nu musikstuderande födda tidigast 1993. Sökande ska studera vid svensk musikhögskola på masternivå eller motsvarande. Om sökande studerar utomlands ska denne vara svensk medborgare. Sökande ensemble kan vara allt från duo till kvintett, det vill säga två till fem musiker. Då vi genom åren tagit emot många ansökningar från duos vill vi inför årets upplaga särskilt inspirera större ensembler att söka till tävlingen. Om den musikaliska kvaliteten mellan en duo och en större ensemble bedöms som likvärdig får den större ensemblen förtur. För att ytterligare underlätta att bilda en större ensemble tillåter vi att en av medlemmarna i ensemblen har slutfört sina musikstudier (även denna medlem ska vara född tidigast 1993).

Sverigeturné 2022

1/9
Turnéstart: Lycksele, Equmeniakyrkan, 19.00
20/11
Turnéavslut: Gränsö, Gränsö slott, 15.00
Hela turnéplanen finns på kammarmusikforbundet.se

Viktiga datum

4/11 -22
Sista ansökningsdag Ung & Lovande 2023
5-7/5 -23
Ung & Lovande tävling, Västerås Konserthus

Vinnare

Ung & Lovande
1:a pris
Ung & Lovande 2021

Duo Julia & Theo

Duo Julia & Theo vann 2021 års upplaga av kammarmusikbiennalen Ung & Lovande. Första pris är en Sverigeturné som genomförs under hösten 2022. Denna konsert är en del av den turnén. Med ett naturligt artisteri som väcker nyfikenhet och vidgar lyssnarnas vyer, bjuder Duo Julia & Theo på musik som rör sig sömlöst mellan genrerna. Duo Julia & Theo består av Theo Hillborg, saxofon, och Julia Isaksson, piano, som träffades 2017 under studietiden vid Royal Academy of Music i London. De har utvecklat en stor repertoar och framträtt både i Storbritannien och i Sverige. Duon strävar efter att tänka utanför ramarna och blandar ofta genrer som folkmusik, jazz, klassiskt och modern musik.
Juryns motivering: “Med ett naturligt artisteri som väcker nyfikenhet och vidgar lyssnarnas vyer, bjuder Duo Julia & Theo på musik som rör sig sömlöst mellan genrerna. Framträdandet genomsyras av en charmfull kommunikation musikerna emellan, såväl som med publiken.”

Tidigare vinnare

Ung & Lovande
1:a pris
Ung & Lovande 2019

Duo Winiarski/Carron

Duo Winiarski/Carron vann 2019 års upplaga av kammarmusikbiennalen Ung & Lovande i Västerås Konserthus 27-28 april. Duon består av Kristina Winiarski, cello (f. 1994) och Pontus Carron, piano (f. 1993). Kristina Winiarski och Pontus Carron började spela tillsammans 2015 under sin studietid vid kammarmusikutbildningen på Edsbergs Slott i Stockholm. De har båda mottagit stipendier från Kungliga Musikaliska Akademien och Frimurarorden, och vann 2017 tillsammans andra pris i tävlingen “Swedish International Duo Competition”. De är båda mycket aktiva som kammarmusiker och har med sin duo gett konserter i bl.a. Konserthuset i Stockholm, Classeek Winter Festival i Genève och i Uppsala Konsert och Kongress. Våren 2018 var de på turné genom hela Sverige i Kungliga Musikaliska Akademiens regi och spelade svensk musik för gymnasieklasser. Deras spel har beskrivits med “mycket närvaro och stort temperament”. Under 2019 väntar bl.a. medverkan vid Båstads och Sandvikens kammarmusikfestivaler, samt en skivinspelning med verk av Alice Tegnér och Laura Netzel m.fl. som aldrig tidigare spelats in.
Juryns motivering: ”Med stark gemensam gestaltning skapas en förtätad och känslofylld atmosfär i rummet. Genom moget och modigt samspel fångas lyssnaren.”
vinnare ung och lovande 2017
1:a pris
Ung & Lovande 2017

Duo Magnus/Irina

Duo Magnus/Irina vann 2017 års upplaga av kammarmusikbiennalen Ung & Lovande i Västerås Konserthus 22-23 april. Duon består av Magnus Holmander, klarinett, och Irina Serotiuk, accordeon. Magnus och Irina gör båda två sina masterstudier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. För ett och ett halvt år sedan ringde Magnus klarinettlärare upp och frågade om han var sugen på att spela lite med accordeon. Tydligen hade Irina hört av sig till honom och frågat om han hade en student som hon kunde spela med. På skoj träffades Magnus och Irina och spelade igenom Dance Preludes av Lutoslawski. De hittade snabbt varandra i musiken och bestämde sig för att utöka sin repertoar. Ung & Lovande är både en tävling och en lanseringsmetod och som förstapristagare får duon möjlighet att göra en riksomfattande turné arrangerad av Västmanlandsmusiken och Musik i Syd.
Juryns motivering: ”Med lysande artisteri och självklar scennärvaro, suveränt samspel och teknisk briljans, bjuder musikerna in lyssnaren till en unik klangvärld.”

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer
  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Magnus Båge
  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson
  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Skip to content