Ung & Lovande

Ung & Lovande arrangeras vartannat år i Västmanland, första gången 1992, och är både en tävling och en lanseringsmetod. Artisterna är i slutet av sina högskolestudier eller i början av sin karriär. Publiken utgörs till största delen av kammarmusikföreningar från hela Sverige. Den vinnande ensemblen får en möjlighet att åka på en landsomfattande turné.

Ung & Lovande är både en tävling och en lanseringsmetod och som förstapristagare får duon möjlighet att göra en riksomfattande turné arrangerad av Västmanlandsmusiken och Musik i Syd. Ung & Lovande arrangeras av Kammarmusikförbundet i samarbete med Västmanlandsmusiken och Musik i Syd med stöd av Kulturens.

Av de artister som medverkat i Ung & Lovande genom åren kan vi nämna mezzosopranen Malena Ernman, klarinettisten Martin Fröst och pianisten Anna Christensson. Vinnare i biennalen 2013 var UmeDuo.

Tidigare vinnare

Ung & Lovande
1:a pris
Ung & Lovande 2021

Duo Julia & Theo

Kammarmusikbiennalen Ung & Lovande 2021 hölls den 17-18 april och livesänts från Västerås Konserthus. Fem duos tävlade om att få en landsomfattande turné i pris. I denna biennal, som var den sextonde i ordningen, utsågs Duo Julia & Theo till vinnare – Theo Hillborg, saxofon, studerande på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Julia Isaksson, piano, studerande på Royal Academy of Music i London. Duo Julia & Theo började spela tillsammans 2017 under sin studietid på Royal Academy of Music i London. Julia har fortsatt sina studier i London med masterutbildningen. Theo har flyttat hem till Sverige, han gör sin masterutbildning vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Duo Julia & Theo har redan utvecklat en stor repertoar och framträtt både i Storbritannien och i Sverige. I repertoaren strävar de efter att tänka lite outside the box. Duon blandar ofta genrer som folkmusik, jazz, klassisk och modern musik. Theo Hillborg – saxofon (1996) Julia Isaksson – piano (1996)
Juryns motivering: “Med ett naturligt artisteri som väcker nyfikenhet och vidgar lyssnarnas vyer, bjuder Duo Julia & Theo på musik som rör sig sömlöst mellan genrerna. Framträdandet genomsyras av en charmfull kommunikation musikerna emellan, såväl som med publiken.”
Ung & Lovande
1:a pris
Ung & Lovande 2019

Duo Winiarski/Carron

Duo Winiarski/Carron vann 2019 års upplaga av kammarmusikbiennalen Ung & Lovande i Västerås Konserthus 27-28 april. Duon består av Kristina Winiarski, cello (f. 1994) och Pontus Carron, piano (f. 1993). Kristina Winiarski och Pontus Carron började spela tillsammans 2015 under sin studietid vid kammarmusikutbildningen på Edsbergs Slott i Stockholm. De har båda mottagit stipendier från Kungliga Musikaliska Akademien och Frimurarorden, och vann 2017 tillsammans andra pris i tävlingen “Swedish International Duo Competition”. De är båda mycket aktiva som kammarmusiker och har med sin duo gett konserter i bl.a. Konserthuset i Stockholm, Classeek Winter Festival i Genève och i Uppsala Konsert och Kongress. Våren 2018 var de på turné genom hela Sverige i Kungliga Musikaliska Akademiens regi och spelade svensk musik för gymnasieklasser. Deras spel har beskrivits med “mycket närvaro och stort temperament”. Under 2019 väntar bl.a. medverkan vid Båstads och Sandvikens kammarmusikfestivaler, samt en skivinspelning med verk av Alice Tegnér och Laura Netzel m.fl. som aldrig tidigare spelats in.
Juryns motivering: ”Med stark gemensam gestaltning skapas en förtätad och känslofylld atmosfär i rummet. Genom moget och modigt samspel fångas lyssnaren.”
vinnare ung och lovande 2017
1:a pris
Ung & Lovande 2017

Duo Magnus/Irina

Duo Magnus/Irina vann 2017 års upplaga av kammarmusikbiennalen Ung & Lovande i Västerås Konserthus 22-23 april. Duon består av Magnus Holmander, klarinett, och Irina Serotiuk, accordeon. Magnus och Irina gör båda två sina masterstudier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. För ett och ett halvt år sedan ringde Magnus klarinettlärare upp och frågade om han var sugen på att spela lite med accordeon. Tydligen hade Irina hört av sig till honom och frågat om han hade en student som hon kunde spela med. På skoj träffades Magnus och Irina och spelade igenom Dance Preludes av Lutoslawski. De hittade snabbt varandra i musiken och bestämde sig för att utöka sin repertoar. Ung & Lovande är både en tävling och en lanseringsmetod och som förstapristagare får duon möjlighet att göra en riksomfattande turné arrangerad av Västmanlandsmusiken och Musik i Syd.
Juryns motivering: ”Med lysande artisteri och självklar scennärvaro, suveränt samspel och teknisk briljans, bjuder musikerna in lyssnaren till en unik klangvärld.”

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer
  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Magnus Båge
  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson
  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Skip to content