Ung & Lovande

Sveriges största tävling i kammarmusik

Ung & Lovande arrangeras vartannat år i Västmanland, första gången 1992, och är både en tävling och en lanseringsmetod. Artisterna är i slutet av sina högskolestudier eller i början av sin karriär. Den vinnande ensemblen får en möjlighet att åka på en landsomfattande turné.

Ung & Lovande arrangeras av Kammarmusikförbundet i samarbete med Västmanlandsmusiken och Musik i Syd med stöd av Kulturrådet och Barbro Osher Pro Suecia Foundation.

Av de artister som medverkat i Ung & Lovande genom åren kan vi nämna mezzosopranen Malena Ernman, klarinettisten Martin Fröst och pianisten Anna Christensson.

 


 

Ung & Lovande 2023

2023 tävlade fem ensembler i Västerås Konserthus. Under två dagar gavs fem konserter med fri entré, tre på lördag och två på söndag. Vinnarna presenterades efter lunch på söndag.

Program
Lördag 6 maj
13:00 Insläpp
13:15 Inledning, presentation
13:30 Peaux Duo
15:00 Millennietrion
16:30 Trio Aurora

Söndag 7 maj
09:15 Insläpp
09:30 Earendelkvintetten
11:00 Monbijoukvartetten
12:00 Lunch (juryn sammanträder)
13:15 Prisutdelning – Västmanlands landshövding, Johan Sterte, delar ut priset till vinnaren, som sedan spelar ett utvalt stycke.
13:55 Biennalen avslutas.

Vinnare

Monbijoukvartetten_foto_Jonas_Bilberg_2
1:a pris
Ung & Lovande 2023

Monbijoukvartetten

Juryns motivering: "Med rytmisk pregnans och tätt samspel, utmärkt programläggning som visar både genrebredd och rika klangfärger, samt en obändig ungdomlig energi är 2023 års vinnare av Ung & Lovande; Monbijoukvartetten."

Finalister

Peaux Duo-Foto-Kevin Kenell
Ung & Lovande 2023

Peaux Duo

Filip Korošec, slagverk, f.1994, Örebro Musikhögskola

Rasmus Hansson, slagverk, f.1993, Högskolan för scen och musik, Göteborg

Slagverkarna Rasmus Hansson, Sverige, och Filip Korošec, Slovenien, träffades under en tävling i Luxemburg 2018. I mötet märkte de snart att de hade något speciellt både i den begynnande vänskapen och i musiken. Sex månader senare fick de chansen att spela tillsammans då Filip flyttade till Sverige som utbytesstudent på Örebro Musikhögskola. Sedan dess har de två spelat tillsammans i en rad olika projekt och konstellationer. Som solister har båda vunnit Blåsmusikpriset: Filip 2021 och Rasmus 2023. Sommaren 2022 bestämde vännerna sig för att bilda slagverksduo – Peaux Duo. Peaux är franska ordet för skinn och uttalas som svenskans “på”. Med handledning av Daniel Berg, vinnare av Ung & Lovande 1999 och numera professor på högskolan för scen och musik i Göteborg, har de utvecklat sitt spel. I sin repertoar strävar duon efter en blandning av klassiska pianostycken som arrangerats om och mer råbarkade kompositioner skrivna direkt för slagverk.
Millennietrion-Foto-Rikard Westman_liten
Ung & Lovande 2023

Millennietrion

Albert Dahllöf, piano, f.1999, Musikhögskolan i Malmö

Jonna Simonsson, violin, f.2000, Kungliga Musikhögskolan/Edsbergs slott

Astrid Hillerud, cello, f.2000, Norges Musikkhøgskole i Oslo

Medlemmarna i Millennietrion är alla födda runt millennieskiftet och började under hösten 2020 spela tillsammans vid Edsbergs slott under vägledning av Mats Zetterqvist. Sedan dess har trion framträtt vid flertalet konserter i Kungliga Musikhögskolans regi. Millennietrion har utforskat olika delar av den omfattande repertoaren för pianotrio, däribland flera av de stora mästerverken av bland andra Rachmaninov och Schubert. Det brinnande intresset för sättningens möjligheter inom såväl klang som repertoar har även öppnat för en konversation med samtida tonsättare. Inför finalen har Millennietrion satt ihop ett program med ambitionen att knyta samman den traditionella repertoaren med den nya.
1-Trio Aurora-Foto-Alva Bågedal
Ung & Lovande 2023

Trio Aurora

Sten Ulloa Carler, piano, f.1997, Kungliga Musikhögskolan/Edsbergs slott

Martin Granström, violin, f.1997, Kungliga Musikhögskolan/Edsbergs slott

Annika Venieri, cello, f.1995, Kungliga Musikhögskolan/Edsbergs slott

De tre i pianotrion träffades hösten 2021 på Edsbergs slotts masterprogram. Den gemensamma passionen och visionen för kammarmusik ledde till bildandet av Trio Aurora. Namnet Aurora anspelar på latinska betydelsen ”morgonrodnad”. Den morgonpigga trion startar helst repetitionerna så fort solen gått upp. Under studietiden har Trio Aurora fått chansen att utforska en repertoar under ledning av Mats Zetterqvist, Jakob Koranyi och Mats Widlund. De har då fått spela musik från vitt skilda epoker. Wienklassiska mästare, nutida musik och allt däremellan – denna trio tar sig gärna an hela den kammarmusikaliska bredden.
Earendelkvintetten-Foto-Jimmy Ebbesson
Ung & Lovande 2023

Earendelkvintetten

Sophie Berggren, flöjt, f.1998, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm

Eelis Malmivirta, valthorn, f.1996, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm

Victor Sjögren, oboe, f.1999, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm

Maria Rubio Carrion, klarinett, f.1996, tidigare studerande vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm

Jonathan Bauer, fagott, f.2000, Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst, Mannheim

Earendelkvintetten från Kungliga Musikhögskolan bildades våren 2022. Första konserten var i Engelbrektskyrkan, Stockholm, med öppningsstycket Serenad i Ess av Strauss. Vid denna tidpunkt hade ensemblen ännu inget namn, bara vaga funderingar om något som skulle anspela på ett oändligt universum. Dagen efter konserten fick kvintetten höra talas om att en ny stjärna, Earendel, hade upptäckts. Earendelkvintetten, vars utveckling har följts på nära håll av professor Christer Johnsson på KMH, mottog 2022 Kungliga musikaliska akademiens fortbidningsstipendium för ensembler. Det som utmärker denna blåsensemble är att de inte räds att gå sin egen väg och testa det som är nytt. Ingen i kvintetten skulle tveka att dagarna innan konsert byta ut ett styckes arrangemang om det plötsligt dök upp ett som var bättre.
Monbijou Quartet-Foto-Madelene Sandmer jpg
Ung & Lovande 2023

Monbijoukvartetten

Marcus Bäckerud, violin, f.1997, Musikhögskolan i Malmö

Oscar Edin, viola, f.1995, Musikhögskolan i Malmö

Kristian Chojecki, cello, f.2000, Musikhögskolan i Malmö

Alexander Chojecki, violin, f.1997, Norges Musikkhøgskole i Oslo

Denna helt nybildade kvartett bildades sensommaren 2022. Översatt från franskan blir mon bijou på svenska min juvel, men gruppnamnet har sitt ursprung av en mer blygsam anledning. När kvartetten bildades befann de sig i en lägenhet, nära Möllevångstorget i Malmö, på Monbijougatan. De sökte ett internationellt gångbart namn och tyckte helt enkelt gatunamnet passade utmärkt för ändamålet. Under studietiden har medlemmarna i kvartetten haft lärare som Nikolaj Znaider, Mats Zetterqvist, Peter Herresthal, Henrik Frendin och Andreas Brantelid. Kvartetten har våren 2023 också tagit lektioner för Tim Frederiksen.

Tidigare vinnare

ung och lovande 2021Foto Jonas Bilberg
1:a pris
Ung & Lovande 2021

Duo Julia & Theo

Duo Julia & Theo vann 2021 års upplaga av kammarmusikbiennalen Ung & Lovande. Första pris är en Sverigeturné som genomförs under hösten 2022. Denna konsert är en del av den turnén. Med ett naturligt artisteri som väcker nyfikenhet och vidgar lyssnarnas vyer, bjuder Duo Julia & Theo på musik som rör sig sömlöst mellan genrerna. Duo Julia & Theo består av Theo Hillborg, saxofon, och Julia Isaksson, piano, som träffades 2017 under studietiden vid Royal Academy of Music i London. De har utvecklat en stor repertoar och framträtt både i Storbritannien och i Sverige. Duon strävar efter att tänka utanför ramarna och blandar ofta genrer som folkmusik, jazz, klassiskt och modern musik.
Juryns motivering: “Med ett naturligt artisteri som väcker nyfikenhet och vidgar lyssnarnas vyer, bjuder Duo Julia & Theo på musik som rör sig sömlöst mellan genrerna. Framträdandet genomsyras av en charmfull kommunikation musikerna emellan, såväl som med publiken.”
ung och lovande 2019Foto Jonas Bilberg
1:a pris
Ung & Lovande 2019

Duo Winiarski/Carron

Duo Winiarski/Carron vann 2019 års upplaga av kammarmusikbiennalen Ung & Lovande i Västerås Konserthus 27-28 april. Duon består av Kristina Winiarski, cello (f. 1994) och Pontus Carron, piano (f. 1993). Kristina Winiarski och Pontus Carron började spela tillsammans 2015 under sin studietid vid kammarmusikutbildningen på Edsbergs Slott i Stockholm. De har båda mottagit stipendier från Kungliga Musikaliska Akademien och Frimurarorden, och vann 2017 tillsammans andra pris i tävlingen “Swedish International Duo Competition”. De är båda mycket aktiva som kammarmusiker och har med sin duo gett konserter i bl.a. Konserthuset i Stockholm, Classeek Winter Festival i Genève och i Uppsala Konsert och Kongress. Våren 2018 var de på turné genom hela Sverige i Kungliga Musikaliska Akademiens regi och spelade svensk musik för gymnasieklasser. Deras spel har beskrivits med “mycket närvaro och stort temperament”. Under 2019 väntar bl.a. medverkan vid Båstads och Sandvikens kammarmusikfestivaler, samt en skivinspelning med verk av Alice Tegnér och Laura Netzel m.fl. som aldrig tidigare spelats in.
Juryns motivering: ”Med stark gemensam gestaltning skapas en förtätad och känslofylld atmosfär i rummet. Genom moget och modigt samspel fångas lyssnaren.”
vinnare ung och lovande 2017
1:a pris
Ung & Lovande 2017

Duo Magnus/Irina

Duo Magnus/Irina vann 2017 års upplaga av kammarmusikbiennalen Ung & Lovande i Västerås Konserthus 22-23 april. Duon består av Magnus Holmander, klarinett, och Irina Serotiuk, accordeon. Magnus och Irina gör båda två sina masterstudier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. För ett och ett halvt år sedan ringde Magnus klarinettlärare upp och frågade om han var sugen på att spela lite med accordeon. Tydligen hade Irina hört av sig till honom och frågat om han hade en student som hon kunde spela med. På skoj träffades Magnus och Irina och spelade igenom Dance Preludes av Lutoslawski. De hittade snabbt varandra i musiken och bestämde sig för att utöka sin repertoar. Ung & Lovande är både en tävling och en lanseringsmetod och som förstapristagare får duon möjlighet att göra en riksomfattande turné arrangerad av Västmanlandsmusiken och Musik i Syd.
Juryns motivering: ”Med lysande artisteri och självklar scennärvaro, suveränt samspel och teknisk briljans, bjuder musikerna in lyssnaren till en unik klangvärld.”

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Monika Mannerström Skog

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson

  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Skip to content