Skapa dans logotype

Skapa Dans

Dags för riksfinal 2022 – anmälan för 2023 är öppen!

Skapa Dans är en koreografitävling för unga dansare. Tävlingens syfte är att uppmuntra ett eget dansskapande hos amatörer samt visa på den fantastiska kreativitet, kompetens och det kunnande som finns hos dansutövande ungdomar.

Varje tävlande deltar först i sin regionala deltävling av Skapa Dans. Vinnaren från varje deltävling får därefter resa till riksfinalen och tävla tillsammans med övriga vinnare från hela landet. Riksfinalen går årligen av stapeln under skolornas höstlov.

Alla deltagare blir bedömda av en jury som består av minst tre danspersonligheter. De bedömer varje koreografiskt stycke utifrån gemensamma bedömningskriterier.

Kort om reglerna:
– Den tävlande ska vara mellan 14 – 22 år
– Den tävlande ska vara skriven i eller ha anknytning till det län/region den tävlar i.
– Koreografin ska vara minst 3 min och max 4 min 30 sek.
– Max 6 deltagare/grupp.
– Man får tävla i flera grupper men bara stå som koreograf för ett stycke.
– Alla dansstilar är välkomna.

Juryn bedömer:
1. Konstnärlig och koreografisk kvalitet
2. Kommunikation och utstrålning.
3. Originalitet och personlig tolkning
4. Sceniskt helhetsintryck.

Skapa Dans är mer än en tävling, det är en möjlighet för unga koreografer att utveckla sitt sceniska uttryck samt träffa andra unga dansare med samma intresse. Kringaktiviteter som dans-workshops kopplas även till respektive tävlingstillfälle och skapar än mer känslan av gemenskap och utbyte deltagarna emellan.

Skapa Dans är ett samarbete mellan Västmanlandsmusiken och Region Uppsala.

Länk till anmälan Skapa Dans 2023

Ladda ner affisch Skapa Dans 2023

Utlysning

Ansökan
Anmäl dig till Skapa dans 2023 genom att fylla i formuläret via länken nedanför.

Viktiga datum

Hösten 2022
Anmälan för 2023 öppnar
6/3 2023
Sista anmälningsdag
18/3 2023
Regionfinal, Västmanland/Uppsala
vecka 44 2023
Riksfinal

Vinnare

Skapa Dans
1:a pris
Skapa Dans, vinnare i regionfinalen 2022

Felicia Nilsson

Felicia Nilsson, 15 år från Sala, vann regionfinalen i Skapa Dans 2022. Hon deltog för första gången, anmälde sig kort inpå tävlingen och kammade direkt hem 1:a priset. Felicia har dansat sedan 3 års ålder och rör sig mellan genrerna disco, slow, modern, jazz och konstnärlig improvisation. Redan från början skapade hon själv sina tävlingskoreografier genom att känna efter vad som kändes bra. Från cirka 10 års ålder har hon utvecklat sina koreografier utifrån den kunskap som hon fått gen som dansinriktning på Fryxellska skolan. – Mitt mål med dansen är att kunna jobba med dans i framtiden som dansare och koreograf. Jag vill gärna kunna jobba i både Sverige och utomlands och få inspiration från flera danskulturer, säger Felicia. Skapa Dans anser Felicia vara en viktig plattform, då tävlingar inom dans oftast handlar om danstekniken och mer sällan om själva koreografin. Hon tycker att det är kul att uppträda, visa upp det hon har skapat inför publik och kunna jämföra sig med andra. Felicia lyfter också gemenskapen som en annan, inte minst lika viktig del. – Mitt nummer handlar om att många ofta säger vad man ska göra och hur man ska göra saker fast än de inte rör dem. ”Handlingen” blir att många säger saker som man inte vill höra och man vill bara att de ska vara tysta och man vill gå sin egen väg. Sedan kan det komma bakhåll som är jobbiga men det hindrar en inte från att komma tillbaka.

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer
  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Magnus Båge
  • Önskad period

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson
  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Skip to content