Skapa dans logotype

Skapa Dans

Dags för regionfinal!

SKAPA DANS är en nationell koreografitävling för unga dansare mellan 14–22 år. Tävlingens syfte är att uppmuntra till eget dansskapande och en kreativ möjlighet att få visa sin koreografi inför publik samt bli bedömd av en professionell jury. Eftersom tävlingen fokuserar på deltagarnas koreografiska val, deras scennärvaro och personliga tolkning kan ungdomar på olika nivåer vara med. Alla dansstilar och dansgenrer är välkomna att delta.

Varje tävlande deltar först i sin regionala deltävling av SKAPA DANS. Vinnaren från varje deltävling får därefter resa till riksfinalen och ta del av workshops, se dansföreställningar, träffa dansutbildningar och tävla tillsammans med övriga vinnare från hela landet. Riksfinalen går årligen av stapeln under skolornas höstlov.

Kort om reglerna:
– Den tävlande ska vara mellan 14–22 år.
– Den tävlande ska vara skriven eller på annat sätt ha anknytning till Uppsala eller Västmanlands län.
– Koreografin ska vara helt egenkoreograferad.
– Koreografin ska vara minst 3 min och max 4 min 30 sek.
– Max 6 deltagare/grupp.
– Man får tävla i flera grupper men bara stå som koreograf för ett stycke.
– Alla dansstilar är välkomna.

Juryn bedömer:
– Konstnärlig och koreografisk kvalitet.
– Kommunikation och uttryck.
– Originalitet och personlig tolkning.
– Sceniskt helhetsintryck.

SKAPA DANS är mer än en tävling, det är en möjlighet för unga koreografer att utveckla sitt sceniska uttryck samt träffa andra unga dansare med samma intresse. Kringaktiviteter som dans-workshops kopplas även till respektive tävlingstillfälle och skapar än mer känslan av gemenskap och utbyte deltagarna emellan.

SKAPA DANS är ett samarbete mellan Västmanlandsmusiken och Region Uppsala. Det finns 12 platser.

Utlysning

Period
Sista anmälningsdag 4 mars 2024
Ansökan
Alla ordinarie platser är fyllda, men du är välkommen att anmäla dig till reservplats. Anmäl dig till SKAPA DANS 2024 genom att fylla i formuläret via länken nedanför.

Viktiga datum

Hösten 2023
Anmälan för 2024 öppnar
4 mars 2024
Sista anmälningsdag
17 Mars 2024
Regionfinal, Västmanland/Uppland i Västerås Konserthus
Vecka 44 2024
Riksfinal på Riksteatern i Stockholm

Vinnare

DSC06249-Redigera
1:a pris
Skapa Dans, vinnare i regionfinalen 2023
Vinnare av juryns hederspris riksfinalen 2023
Foto: Erik Lundeborg

Desirée Mwepu

Desirée Mwepu är 19 år. Hennes bidrag heter Mungu och handlar om att hitta hem.

Desirée Mwepu kommer från Västerås och har nyligen flyttat till Göteborg för att studera på universitet. Dansen har funnits i Desirées liv sedan hon var fyra år men det var först för tre år sedan som hon fördjupade sin relation med dansen som uttryckssätt.
– Jag hade alltid dansat men det var inte förens då jag kände att det var möjligt för mig att genom dansen, ge utlopp för tankar och känslor som fanns inom mig, säger Desirée och fortsätter:
– I och med detta växte också ett intresse för att själv koreografera. På så sätt kunde jag inte bara tolka andras koreografier så att de blev relaterbara för mig, utan också skapa helt egna där mina egna känslor och föreställningar låg bakom varje rörelse. Koreografin i hennes regionsvinnande bidrag Mungu är inspirerad av hennes ursprungsland Demokratiska Republiken Kongo, ett land med en mycket svår historia. Trots detta finns en stark framtidstro.
– Den tron, strykan och det hoppet som jag vittnat i Kongo är det som har inspirerat mig att skapa Mungu. Desirée Mwepu rör sig främst mellan modern dans och balett. Främsta inspirationen heter Martha Graham.
– Hennes förmåga att kunna representera världshändelser inom sin tid, med dans och genom ett så rått och ärligt uttryck har varit fängslande för mig, säger Desirée, vars mål med dansen är att kunna skapa verk kapabla att tala för någonting större än henne själv. Att vara med i Skapa dans är en nyttig upplevelse som hon skulle rekommendera alla unga dansare.
– Skapa Dans är en fantastisk möjlighet att utmana dig själv i ditt skapande och artisteri, men också ett sätt att utvidga din bekvämlighetszon!

I riksfinalen 2023 vann Desirée juryns hederspris, med motiveringen:

"Med hög dansteknisk kompetens skapar koreografen ett lyriskt och innerligt stycke. Juryn ser tydliga danshistoriska referenser till den moderna dansens tradition. Detta utförs med tydlighet och stark närvaro. Med intensitet dansas koreografin på ett poetiskt och innerligt vis."

Tidigare vinnare

Felicia Nilsson Skapa Dans 2022
Skapa Dans, vinnare i regionfinalen 2022

Felicia Nilsson

Felicia Nilsson, 15 år från Sala, vann regionfinalen i Skapa Dans 2022. Hon deltog för första gången, anmälde sig kort inpå tävlingen och kammade direkt hem 1:a priset.

Felicia har dansat sedan 3 års ålder och rör sig mellan genrerna disco, slow, modern, jazz och konstnärlig improvisation.
Redan från början skapade hon själv sina tävlingskoreografier genom att känna efter vad som kändes bra. Från cirka 10 års ålder har hon utvecklat sina koreografier utifrån den kunskap som hon fått gen som dansinriktning på Fryxellska skolan.
– Mitt mål med dansen är att kunna jobba med dans i framtiden som dansare och koreograf. Jag vill gärna kunna jobba i både Sverige och utomlands och få inspiration från flera danskulturer, säger Felicia.
Skapa Dans anser Felicia vara en viktig plattform, då tävlingar inom dans oftast handlar om danstekniken och mer sällan om själva koreografin. Hon tycker att det är kul att uppträda, visa upp det hon har skapat inför publik och kunna jämföra sig med andra. Felicia lyfter också gemenskapen som en annan, inte minst lika viktig del.
– Mitt nummer handlar om att många ofta säger vad man ska göra och hur man ska göra saker fast än de inte rör dem. ”Handlingen” blir att många säger saker som man inte vill höra och man vill bara att de ska vara tysta och man vill gå sin egen väg. Sedan kan det komma bakhåll som är jobbiga men det hindrar en inte från att komma tillbaka.

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Monika Mannerström Skog

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson

  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Skip to content