Residens för samtida cirkus i Riddarhyttan

Västmanlandsmusiken utlyser residens för samtida cirkus hos Teatermaskinen, Riddarhyttan 2024

Västmanlandsmusiken arbetar sedan 2016 kontinuerligt med residens inom dans och nycirkus. Med stöd av våra samarbetsparter Skinnskattebergs kommun, Sala kommun, Teatermaskinen och Amatörteaterföreningen Cameleonterna har vi nöjet att erbjuda residens för danskonstnärer.

Ett residens erbjuder dans- och cirkuskonstnären fördjupat arbete på annan plats än på hemmaplan. Det ger tid för reflektion och utveckling av det egna konstnärliga uttrycket – något som genom att bidra till konstnärlig förnyelse gagnar konstformerna på ett nationellt och internationellt plan.

Residensverksamhet möjliggör fördjupade möten med lokalsamhället, genom öppna repetitioner inför publik, workshops, dialog och researcharbete på plats. En nyskapad föreställning kan visas. Residensverksamhet kan därmed vara ett publikarbete och en möjlig utveckling för arrangörer. De kan möjliggöra att konsten blir tillgänglig för fler att delta i, uppleva och få kunskap om. Residensen kan förbereda framför allt nya koreografer, dansare och cirkuskonstnärer på mötet med varierade typer av publik, olika sorters scenrum och vitt skilda kontexter att verka i.

Residenset i Riddarhyttan erbjuds upp till  3 cirkuskonstnärer under 7 upp till 10 dagar.

Utlysning

Period
Vecka 26 och vecka 27 2024 (24/6-3/7)
Process
Ansökan sker via mail och skickas till:
anna-karin.fredriksson@vastmanlandsmusiken.se.
Ansökan är öppen till och med 1 maj.
OBS! Ange ”Ansökan residens” i ämnesraden.
Urvalet sker på Västmanlandsmusiken genom Dans & Cirkusansvariga. Svar ges senast 26 maj. Två veckor efter avslutat residens ska en kortare utvärdering av residenstiden ha genomförts av dig/er residenskonstnär/er. Även denna skickas till ovanstående mailadress.

För frågor kontakta Anna-Karin Fredriksson på mail eller telefon:
021-40 36 22, 072-525 97 67.
För praktiska frågor om plats och lokal, kontakta Julie Paule på telefon:
076-114 84 13.
Ansökan
Residenset erbjuds upp till 3 cirkuskonstnärer under 7 upp till 10 dagar inom perioden. Ansökan ska innehålla en kort presentation av dig/er som sökande. Vi vill gärna ha länkar till tidigare material samt en presentation av vad du/ni vill arbeta med under residenset, max en A4 sida. Gärna visuellt material, om möjligt.

Anna-Karin Fredriksson

Residensvärd: Teatermaskinen

Teatermaskinen ligger i Riddarhyttan i Skinnskattebergs kommun, Bergslagen, Västmanlands län. Byn har ett 30-tal boenden och vid Teatermaskinens lokaler finns även en utomhusscen samt bastu vid sjön nedanför. Utomhusscenen är 170 m2 stor, byggd i trä och kan användas vid lämpligt väder av residenskonstnärerna. Teatermaskinen grundades 1997 av frilansande scenkonstnärer som har skapat en internationell mötesplats för scenkonst, folkbildning och forskning, genomfört festivaler, och byggt den s.k. Maskinteatern. Där varvas produktioner, residens och utbildning. Verksamheten bygger på samarbeten mellan konstnärer och olika delar av samhället.

Tidigare residensartister

Mireia-Pinol-U-Stopia_2
2021

U Stopia

Är en gränsöverskridande dans och cirkusföreställning av och med dansare, cirkus- och rullskridskoartist Mireia Piñol med team Alonso Feliciate Ordóñez - akrobatiklärare och teknisk/konstnärlig regissör inom cirkus, Linnea Bågander - kostymdesigner och Hara Alonso - musiker, ljuddesigner och kompositör. Gruppen var i Riddarhyttan mellan den 25 oktober till den 7 november hos residensvärd Teatermaskinen.

TheThirdLaw
2020

The Third Law

Fyra cirkuskonstnärer med disciplinerna rep, lina, handstående, kinesisk påle och akrobatik baserade i Sverige, Danmark och Holland. The Third Law är namnet på cirkuskollektivets första gemensamma föreställning. De var hos våra residensvärdar Teatermaskinen i Skinnskatteberg den 19 augusti till den 2 september. Förutom att färdigställa sin föreställning mötte de publiken i olika interaktiva situationer för hjälp med olika scener.

ARS MORIENDI
2020

Ars Moriendi - om konsten att dö väl

Ars Moriendi är ett projekt med fyra dansare med bakgrund i olika dansstilar. Samtliga är baserade i Sverige. De var hos Teatermaskinen i Skinnskatteberg 18-27 september och mötte flera olika grupper av deltagare för att skapa den workshop som så småningom skulle leda fram till ett färdigt verk. Initiativtagare är Alexander Dam, streetdansare, samtida dansare och cirkusartist. Med sig hade Alexander dansare Eva Molin, Yared Cederlund och Emelie ”Empo” Enlund.

Bedtime Sonata 01
2019

Bedtime Sonata

Med Weibel Weibel Company – Alexander Weibel Weibel (ES/USA) och Aino Ihanainen (FI) .

Ett förhållande skildrat genom akrobatik, musik och shibari (en japansk repkonst). En berättelse om acceptans och viljan att omfamna olikheter, ett möte mellan två mycket olika människor och världar, en dialog mellan musik och tystnad. Cirkusresidensen ägde rum i juni hos Teatermaskinen, Riddarhyttan.

Residens 2019
2019

The Handstand Forest

Med Mikael Kristiansen (NO), Imogen Huzel(UK), Matthew Pasquest (UK), Sunniva Byvard (DK), Lisa Angberg (SE) & Isak Arvidsson (SE).

De skapar träd med sina kroppar som smälter samman och ger nytt perspektiv på cirkuskonsterna handstående och balans. Skogen blir en naturlig metafor. De vill experimentera med det absurda i vår konstform och med hjälp av bild och rörelse, dra publiken till en värld där normala regler bokstavligen vänds upp och ner. Cirkusresidensen ägde rum i juni hos Teatermaskinen, Riddarhyttan.
Kompaniet heter idag: Right way down.

DUNKA DUNKA
2019

DUNKA DUNKA [catsnbootsncatsnboots]

Med koreograf Ellen Söderhult samt den dansande och sjungande kören: Daniel Iinatti, Iki Gonzales Magnusson, Emelie "Empo" Enlund, Lisen Ellard, Sepideh Khodarahmi.

Under residenset gick de loss i ett format som delvis kamouflerar sig in i ett Dj-set, ett robust sångkluster och en långsamt smältande danskonsert. Hur kan olika uttryck understödja varandra och pressa fram friktioner mellan ljud och danser…? Dansresidensen ägde rum i augusti hos Teatermaskinen, Riddarhyttan.

OPIA
2019

Opia

Med koreograf Johanna Nuutinen (FI), ljuddesigner Tuomas Norvio samt artisterna Jenna Broas och Justus Pienmunne.

Koreograf Johanna Nuutinens OPIA utforskar världen bakom blicken genom en virtuos dans och surrealistisk bildkonst - genom att dyka in i frågor som handlar om hur vi tittar och blir tittade på och hur vi skapar en mening utifrån det vi ser. Dansresidensen ägde rum i augusti hos Teatermaskinen, Riddarhyttan.

TVÅ cykel 3
2018

Två

Med akrobatduon Henrik Agger och Louise Bjurholm/Acrobalance. Idén för föreställningen var att skapa ett intimt cirkusperformance för barn och unga som får följa med in i en suggestiv värld där fysiska möten blir till livliga lekar, tyngdlagen prövas och tilliten utmanas. Titeln ”två” syftar på konsten att vara i ett samspel. Samarbete sker med bildkonstnär Lars Agger, designer Anna Bonnevier och musiker Stefan Johansson. Cirkusresidensen ägde rum i juni hos Teatermaskinen, Riddarhyttan.

100procentcirkus
2016

100% Circus

med Julien Auger (FRA) och Mikkel Hobitz Filtenborg (DK).

De två akrobaterna utforskar traditioner och förutfattade meningar och hur dessa kan förändras. Cirkus, livemusik, poesi och magi. Kilta, perch (lång stång som konster utförs i), mongolisk strupsång, hårhängning, hula-dans från Hawaii och barockmusik. Föreställningen ska bli en hyllning till “Allt är möjligt”, till “do it yourself”, till människokroppen och vårt unika sinne. Cirkusresidensen ägde rum hos Teatermaskinen, Riddarhyttan.

Donde
2016

Donde mis ojos te vean

Med och av Fredrik Quiñones och Ida, Inxi Prodigy, Holmlund.

Fredrik Quiñones verk "Donde mis ojos te vean" är en Unisex dansduett som analyserar uttryck och rörelser fria från könsidentitet. Ett verk som vrider (könsroller) och vänder världen upp och ner. Det har formats utifrån duons olika livserfarenheter och dansstilar som de utövar och har utbildat sig i. "Donde mis ojos te vean" är Fredrik Quiñones debut som koreograf. Fredrik tycker om frihet och att arbeta emot stereotyper. Modernt och House dance är de stilar där han hittar störst befrielse i uttryck och rörelse. Samt genom Voguing som gett honom ett fokus och ett sätt att ta plats. Dansresidensen ägde rum i Kulturhuset Korpen, Black Box, Skinnskattebergs kommun.

Viktiga datum

24:e juni till 3:e juli 2024
Residensperiod
1:a maj 2024
Sista ansökningsdag
26:e maj 2024
Senaste datum för besked

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Monika Mannerström Skog

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson

  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Skip to content