Musik OS
29 juni 2020

Musikerna i Västerås Sinfonietta bjuder in ett musikaliskt OS

Västerås Sinfonietta bjuder in till sin egna tolkning av musikaliskt OS – vi kallar det för Olympiska inspel med Västerås Sinfonietta! Det innebär kort och gott att vi under perioden för när OS hade ägt rum, släpper dagliga musikaliska sändningar klockan 19.00.

– Idén om ett musikaliskt OS, istället för sommarens inställda Olympiska spel i Tokyo, växte fram redan under våren. Inställda konserter förde med sig oväntade idéer och nytänkande kreativitet. Startskottet för det här initiativet var när några av oss musiker i orkestern spelade duos för skojs skull och bestämde oss för att utmana resten av orkestern i en ”duett-stafett”. Ur detta växte sedan idén om att bredda utmaningen och ta det till Sinfoniettans egna tolkning av ett musikaliskt OS, säger Lena Jonhäll, klarinettist i Sinfoniettan.

Inspelen är för både stora och små, och vissa av klippen blandas med en extra dos humor. 
Förutom duett-stafetten, blir det bland annat inslag från en Femkamp (kvintett) och Triathlon (tre tonsättare). Och i de lite mer humoristiska inslagen bjuds det bland annat på en tävling i vem som kan spela den längsta tonen (längdhopp förstås) och vem som kan ta den högsta tonen (höjdhopp).

Under inspelen framförs musik av Sergej Prokofiev, Antonio Vivaldi, Ludwig van Beethoven och Sven-David Sandström för att nämna några.

Men det gäller att passa på att se de dagliga sändningarna, då varje inspel endast finns tillgängligt under 24 timmar.

Som ett litet sidospår uppmuntrar vi publiken, kanske främst den yngre publiken att bidra med sitt egna OS-inspel. Det finns nästan inga regler att förhålla sig till; bara att hitta sin egen koppling till OS, med eller utan musik. Det kan till exempel vara ett klipp när ni friidrottar, sjunger valfri nationalsång, tävlar i vem som kan spela eller sjunga starkast – ja, vad som helst! Lägg upp er film på era egna sociala medier med taggen #SinfoniettanOSbarn eller #SinfoniettanOS. Vi delar sedan alla roliga inspel i våra kanaler.

Var: Inspelen kommer släppas på Västerås Sinfoniettas Youtube-kanal samt läggas upp på
Facebook. Länkar finns att hitta på hemsidan.

När: 24 juli till den 9 augusti, nya avsnitt släpps dagligen kl 19.00

Den första sändningen visas klockan 19.00 den 24 juli, det vill ni inte missa!

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Monika Mannerström Skog

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson

  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Skip to content