Soluppgångar, vindsus, fågelkvitter – hur mycket musik har inte haft naturen som inspirationskälla i alla tider? Årstiderna är en bra utgångspunkt, det insåg inte bara Vivaldi. Engelska Thea Musgrave skrev sin årstidsmusik inspirerad av tavlor hon sett på Metropolitan Museum of Art. Hösten skildrar en våldsam jaktscen och inte oväntat gav hon valthornet en framträdande roll. Med The Lark Ascending skapade Vaughan Williams ett av de mest älskade verken i engelsk musik, ett närporträtt i toner av lärkan som fyller dalen med sin vackra sång. Soloviolinen beskriver i långt utspunna figurationer hur den stiger mot himlen. På sin skotska resa kom den unge Mendelssohn till ögruppen Hebriderna. Här fick han impulser till sin mästerliga konsertuvertyr som plötsligt förvandlas från mild havsbris till rasande storm. Haydns Symfoni nr 59 fick tillnamnet ”Feuersinfonie”, kanske för att den förekom i ett sångspel som handlar om ett nedbränt dockhus. Hur som helst, en Haydnsymfoni kan alltid sätta sprutt på livsandarna.
På scen:
Dirigent: Simon Crawford-Phillips
Solist: Daniel Frankel
Västerås Sinfonietta
Program:
FELIX MENDELSSOHN: Hebriderna
THEA MUSGRAVE: Höst ur Årstiderna
RALPH VAUGHAN WILLIAMS: The Lark Ascending
JOSEPH HAYDN: Symfoni 59 (Eld)
LYXIG LÖRDAG!
Vill du lyxa till det lite extra på Västerås Sinfoniettas lördagskonserter kan du plussa på med lunch, bubbel och dryckes-/ matprovning. Välj mellan en- eller tvårätters. Därefter är det mat- och dryckesprovningar med Dellbacks som presenterar äkta mathantverk från producenter i regionen och andra delar av Sverige. Mer info om meny, pris m m kommer i augusti.
PLUSSA PÅ LYXIG LÖRDAG FÖRE KONSERTEN
Kl 13.00-13.45 Lördagslunch
Kl 13.45-14.00 Provning/inspiration
DETTA INGÅR I KONSERTBILJETTEN
Kl 14.00-14.45 Grundkurs med Dan (föreställningsserie i form av underhållande folkbildning med olika musikaliska teman utifrån Västerås Sinfoniettas lördagskonserter)
Kl 15.00-16.00 Lördagskonsert
Konserthusets bar öppnar 1,5 h före föreställning. På barmenyn finns enklare varma rätter som soppa, pasta eller en kötträtt, snacks och fika. Till det vin, öl, kaffe eller läsk.