lördag

31 augusti 2019

16:45
Västerås Konserthus - Blå Sida

Under eken: Bengt Forsberg, piano

Den svenska pianisten Bengt Forsberg är allmänt känd som ackompanjatör till svenska mezzosopranen Anne-sofie von Otter och andra framstående sångare. Som solist är han uppmärksammad för att leta fram och levandegöra försummad musik. Han gick på Kungliga Musikhögskolan i Göteborg, först som organist, men bytte sedan till piano och utexaminerades 1978. Han flyttade utomlands för vidare studier och arbetade med  Herman D Koppel i Köpenhamn och Peter Feuchtwanger i London. Han gjorde sig ett namn som solist, ibland i musik som var både svår och okänd: han spelade till exempel Nikolai Medtners OwAwPYSUg pianokonsert nr 2, Op. 50, med Kungliga Filharmoniska Orkestern 1999, och hans solorepertoar innehåller verk av sådana kompositörer som Charles Alkan och  Kaikhosru Sorabji.
Forsberg har spelat in flera verk av Saint-Saëns för Hyperion-etiketten, och han har också släppt inspelningar av bl.a. Charles Koechlin, Leon Boëlmann och Erich Wolfgang Korngold. Han är kanske mest känd för med ett album av låtar Jan Sibelius och har fortsatt under BIS-etiketten, och berör inte bara den skandinaviska repertoaren, utan även musik av den franska komponisten Cecile Chaminade. Bland de mest hyllade inspelningarna finns musik som är komponerad i koncentrationslägret Terezin under andra världskriget. 2018 släppte von Otter och Forsberg  skivan  A Simple Song  på BIS.  Forsberg har också spelat duetter och trios, spelat in musik av den lilla kända svenska tonsättaren Amanda Maier med violinisten Cecilia Zilliacus och viola- och pianomusik av York Bowen med brittiska violisten James Boyd.

Detaljer

31 augusti 2019, lördag
Västerås Konserthus - Blå Sida
Arrangör: Västmanlandsmusiken
Genre: Kammarmusik

Konserthusets bar öppnar 1,5 h före föreställning. På barmenyn finns enklare varma rätter som soppa, pasta eller en kötträtt, snacks och fika. Till det vin, öl, kaffe eller läsk.

Dela evenemanget!

Share on facebook
Share on twitter

Några andra kommande evenemang

Kammarmusikabonnemang

Förbud och Förtryck

Kammarmusikabonnemang

Martin Sturfält: Vår plats på jorden

Kammarmusikabonnemang

Dahlkvistkvartetten på Västerås Slott

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer
  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Magnus Båge
  • Önskad period

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson
  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Skip to content