Dans
måndag

2 december 2024

19:00
-21:00
Västerås Konserthus, Stora salen
665 kr

Nötknäpparen

I föreställningen Nötknäpparen medverkar dansarna i Grand Kyiv Balett, som är ledande balettdansare inom den ukrainska balettskolan och har representerat den på de främsta scenerna i världen under de senaste fem åren.

Nötknäpparen är en balett av Pjotr Tjajkovskij med libretto av Marius Petipa, baserad på E.T.A. Hoffmans saga, skapad och först framförd 1892. I Hoffmanns saga heter flickan Marie (huvudpersonen), och hennes favoritdocka är Clara. Marius Petipa använde precis detta för sitt libretto.

Akt 1.
På julafton börjar gästerna samlas i president Silberhaus hem. Hans barn, Marie och Fritz, väntar på presidenten tillsammans med andra barn. Den sista gästen som dyker upp är Drosselmayer, Maries gudfar och en trollkarl. Hans förmåga att ge liv åt leksaker både fascinerar och skrämmer barnen. Gudfadern ger Marie en nötknäppare. Festen avslutas med en avskedstango. Marie återvänder till sitt rum och kramar om nötknäpparen.

Sedan fortsätter handlingen i Maries dröm. Väggarna i hennes rum drar isär, julgranen börjar växa, och julgransdekorationerna kommer till liv. Muskungen dyker upp med sin musarmé. Nötknäpparen och soldaterna kämpar och besegrar Muskungen. Nötknäpparen förvandlas sedan till en vacker prins.

Akt 2.
Marie, prinsen och de levande dockorna gläds, firar och dansar under en fantastiskt vacker stjärnhimmel bredvid julgranen. Snön virvlar runt dem. I glädje över segern över Muskungen, som symboliserade ondska, dansar dockorna i spansk, kinesisk, arabisk och slavisk stil. En mängd fantasifulla figurer som dockor, snöflingor, blommor dansar runt omkring.

Alla förbereder sig för bröllopet mellan Marie och prinsen. Drosselmayer dyker upp igen och allt förändras runt omkring dem. Marie vaknar upp och har nötknäpparen i sina händer.

Nötknäpparen är en vacker, smart och aktuell saga! En saga där drömmen förvandlar livet, där gott besegrar ont, där godhet förändrar världen till det bättre.

Genom att dansa denna balett skapar också Grand Kyiv Balett något gott, eftersom en del av pengarna som de får från sina föreställningar kommer att användas för att återuppbygga Ukrainas huvudbalettakademi och renovera ett barnhem.

En biljett till denna föreställning är en underbar present till dig själv, dina barn och dina barnbarn. Att se Nötknäpparen är en oförglömlig upplevelse!

Rekommenderas från 5 år

Detaljer

2 december 2024, måndag
Västerås Konserthus, Stora salen
665 kr
Rabatt för: Studerande, Pensionär
Arrangör: Grand Kyiv Ballet
Paus: Ja
Genre: Dans, Julkonsert

Konserthusets bar och restaurang öppnar 1,5 h före föreställning.

Dela evenemanget!

Några andra kommande evenemang

Dans

EBBA - Ett Barn Berör Alla

Dans

Alexander Ekman - Kuckel 2

Barn & Unga

Barnlördag: Minna Krook - Om längtan

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Monika Mannerström Skog

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson

  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Skip to content