Västerås Konserthus firar 20 år!

2002 invigdes Västerås Konserthus och har under sina 20 år etablerat sig som Västmanlands främsta destination för musik, dans och möten.

När vi nu går in i vårt 20:e år gör vi det med en extra stor glädje. Och lättnad. Jubileumsåret blir ett nytt avstamp i en ty tid. Vi återknyter och pånyttföder. Dansen och musiken ska återigen slå i takt med våra hjärtan. Och återigen förena oss.
Vi firar med Galakonsert, föreställningar, konserter och erbjudanden – allt på temat jubileum!

Live är livet. Livet är live!

20-årsjubileum
20-årsjubileum

Magnus Lindgren

Västeråssonen och galakonsertens kapellmästare

20-årsjubileum
20-årsjubileum

Tommy Körberg

Galakonsertens mest erfarne estradör

20-årsjubileum
20-årsjubileum

Malena Ernman

Galakonsertens primadonna med rötter i Västerås

20-årsjubileum
20-årsjubileum

Fanny Wistrand

Västeråsdottern, galakonsertens stjärnskott och konferencier

20-årsjubileum
20-årsjubileum

Linnea Jonsson

Galakonsertens trumpetflinga från Västerås

Välkommen till en stjärnspäckad
Galakonsert 7 september

Den 7 september 2002 invigdes Västerås Konserthus. Nu, 20 år senare på samma datum, jubilerar vi med en glittrande Galakonsert. Tillsammans på scen står nationella stjärnor, flera med rötter i Västerås och Västmanland.

Magnus Lindgren, Malena Ernman, Tommy Körberg, Linnea Jonsson och sist men inte minst Fanny Wistrand som också är kvällens konferencier.

Vi firar såklart hela veckan lång!

Ung eller gammal. Vän av folkmusik eller klassisk konnässör. Vi vill fira vårt jubileum tillsammans med dig och laddar för en hel jubileumsvecka med något för alla på programmet, såväl nya stjärnskott som gamla publikfavoriter. Dessutom bjuds det då och då på tårta och pop-up föreställningar i foajén. Här nedan veckans program och lite längre ner finns ett schema i detalj.

Jubileumsveckan genomförs med stöd av Konserthusets Vänner och Västerås Musiksällskap-Sinfoniettans Vänner.

Jubileumsveckan minut för minut

Fredag 2 september

20.00
Klubbscen: Eric Gadd.

Familjelördag 3 september

13.00 - 14.00
Vi bjuder på födelsedagstårta. Foajén.
14.00
Familjeföreställning: Jazzoo, musikaliskt äventyr. Lilla Salen.
16.00-16.45
Familjeföreställning: Pettson och Findus. Stora salen.

Söndag 4 september

17.00-18:15 ca
Amanda – en scenisk kör. Stora salen.

Måndag 5 september

19.00
Kroke. Folk & världsmusik. Foajéscenen.

Tisdag 6 september

17.00 - 17.30
”Makalösa manicker & musik. Så här blev det!" En musikalisk berättelse av och med Torbjörn Grass. Foajén, blå sida. Fri entré.
18.00 - 18.25
Meet the artist, Rowland Kudriskaja Bogdanovic Trio. Foajén.
18.30 - 18.50
”Makalösa manicker & musik. Så här blev det!" En musikalisk berättelse av och med Torbjörn Grass. Foajén, blå sida. Fri entré.
19.00
Rowland Kudriskaja Bogdanovic Trio. Kammarmusik. Lilla salen.

Onsdag 7 september

18.30 - 19.00
Hovet - Den anarkistiska monarkin. För Hovet är varje dag en fest och Du är deras gäst! Vackra som trädgårdskonst men helt oförutsägbara dyker de upp för att regera utan regler. Fri entré.
19.00
Galakonsert i Stora salen med Malena Ernman, Tommy Körberg, Magnus Lindgren och Linnea Johnsson. Konferencier Fanny Wistrand.
I paus
Niklas Ulfvebrand kåserar på temat ”Konserthusets placering över tid och rum i Västerås” Foajéscenen.
21:30-22:30
Efterhäng med vickning

Torsdag 8 september

19.00
Västerås Sinfonietta: Beethoven’s 9a. Introduktion med Birgitta Hult kl 18.00 i Stora Salen.

MÖT VÅRT CREW BAKOM JUBILEUMSVECKAN

Det är många som jobbar bakom kulisserna. Musiker, scen-, ljus och ljudtekniker, biljettvärdar, producenter, administratörer, marknadsförare, lokalvårdare och ledare.

Producenternas uppdrag är att skapa det konstnärliga innehållet. Välja artister och produktioner som ligger helt rätt i tiden. Sätta samman ett program som erbjuder något för alla.

Jubileumsveckans program har skapats i ett samarbete med alla producenter som jobbat i Västerås Konserthus 20-åriga historia. Varje programpunkt signerad av en producent inom sin genre. Tillsammans har de skapat ett program som består av både nya stjärnskott och nostalgiskt kantade publikfavoriter genom åren.

SIGNERADE JUBILEUMSKONSERTER OCH FÖRESTÄLLNINGAR

ERIC GADD 2/9 KL. 20.00
Signerat Musikproducent Jesper Jelse.

– Klubbscen blev sedan starten 2013 ett begrepp att vi nu också gör konserter för stående publik i foajén med en kapacitet på 850 personer.

Det har blivit många favoriter genom åren t ex Dirty Loops, Eldkvarn, Veronica Maggio, Wintergatan, Amaranthe, Looptroop Rockers, Miriam Bryant och Adolphsson & Falk. Med Eric Gadd så landar vi en perfekt situation för en konserthusklubb på samma sätt som vi gjorde med t.ex Funk Unit med Nils Landgren och Magnus Lindgrens ”Shlm Underground”. Det kommer bli en svängig soulfest!

JAZZOO 3/9 KL 14.00
Signerat Barn & Ungdomsproducent Magnus Båge.

–Jag har valt en unik familjeföreställning där Sveriges jazzelit framför älskade animationer med egenkomponerad musik som gläder både stora och små!

PETTSON OCH FINDUS 3/9 KL. 16.00
Signerat tidigare Barn & Ungdomsproducent Leif Östlund.

–Jag har haft förmånen att ha kontakt med Sven Hedman under hela min tid på Västmanlandsmusiken gällande Pettson och Findus. Det känns därför extra härligt att igen kunna erbjuda publiken denna fina familjeföreställning i samband med 20-års jubileet!

AMANDA 4/9 KL. 17.00
Signerat Körkonsulent Kella Næslund (1993-2008).

– Första gången jag såg och hörde Sångensemblen Amanda var på ett nationellt körledarkonvent i Växjö år 1993 för 29 år sedan. Efter den dagen har jag haft Amanda som en av mina stora körfavoriter.

KROKE 5/9 KL. 19.00 OCH ROWLAND 6/9 KL. 19.00
Signerat Musikproducenterna för Folk, världs och kammarmusik
Christofer Ekströmer och tidigare Björn Eriksson
Det har blivit många favoriter genom åren och dessa två akter är att betrakta som så kallade ”hemvändare” till Västerås Konserthus.

Kroke – Polsk charmig trio med helt eget och direkt igenkänt utryck som har rötter i folkmusik, klassik musik och klezmer.

Daniel Rowland gjorde ett oförglömligt intryck på mig primärt som primarie i Brodsky stråkkvartett. Han inbjöds att komma själv och hade då Natacha K med sig som pianist. Hon visade sig förmedla något alldeles särskilt som pianist och har återkommit ensam flera gånger. När så Daniel förenat sig med en utsökt cellist Maja B, var en inbjudan att få höra just dessa tre musiker spela pianotrio tillsammans en självklar jubileumsönskan”.

HOVET
Signerat Anna-Karin Fredriksson, dansutvecklare.

– Till 20-års jubileumet vill jag bjuda på något festligt som passar alla åldrar och som kan framföras på alternativa spelplatser. 

Kompaniet Big Wind gästade oss vid konserthusöppning i höstas. Då var det restriktioner som begränsade antal åskådare därför vill jag nu ge fler möjlighet att ta del av denna underbart galna, dansanta föreställning “Hovet”.

Vackra som trädgårdskonst och helt oförutsägbara dyker de därför upp igen för att regera utan regler och dansa i traditioner skapade i stunden.
För Hovet är varje dag fest och Du deras gäst!

Och. Vi firar året ut med 20 % rabatt på utvalda konserter!

Vi vill såklart fira hela året ut. Under hösten 2022 sänker vi biljettpriset med 20% på utvalda konserter. Begränsat antal. Ange rabattkod: VKH20ÅR

Västerås Sinfonietta: Kaffekonsert

Västerås Sinfonietta: Soppkonsert

Andersson Dance & Jonathan Morton: Partita no. 2 - sei solo

Blonde Bass

Mapou - haitiskt gung

Linnea Henriksson & Västerås Sinfonietta Signerat Peter Nordahl

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer
  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Magnus Båge
  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson
  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Skip to content