Världsmusik

Sara Ajnnak

Sara Ajnnak levererar ett uppdaterat ljudlandskap från norr i gränslandet mellan orientaliska stränginstrument och elektroniska element, blandat med uråldriga jojktoner som trollbinder lyssnaren på ett sätt som vi tidigare aldrig hört.
Spelperiod: HT 2022 / VT 2023
Priskategori: D eller E (beroende på kompets storlek)
Denna konsert erbjuds inom Ett kulturliv för alla i Västmanland

Sara Ajnnak är en spännande artist som banar nya vägar för den samiska musiken och utvecklar det samiska ljudlandskapet på ett kreativt och experimentellt sätt. Konserter beskrivs som en resa i tid och rum där Sara Ajnnak med sin scennärvaro griper tag i lyssnaren och med sin röst förmedlar känslor som når djupt ända in i själen.

Hennes tredje och senaste album Gulldalit – Can you hear me? (2018) nominerades till en svensk Grammis i februari 2019, och vann samma år pris för Album of the year i World Traditional-kategorin under the Independent Music Awards i New York.
Sara vann även Folk & Världsmusikgalans pris för bästa utgåva med Gulldalit – Can you hear me?

Sara Ajnnak levererar ett uppdaterat ljudlandskap från norr i gränslandet mellan orientaliska stränginstrument och elektroniska element, blandat med uråldriga jojktoner som trollbinder lyssnaren på ett sätt som vi tidigare aldrig hört. Singeln ”Wake up sleepwaker” är ett spännande samarbete mellan jojkens drottning Mari Boine.

Jojken har inte alltid varit självklar för mig eftersom den i min familj inte var en levande tradition under min uppväxt. När koloniseringen av Sápmi påbörjades på 1600-talet och kyrkan gjorde sitt intrång i norr så bannlystes jojken från kyrkorna. Det sågs som ett verktyg att åkalla djävulens krafter och skulle med alla medel förintas. Jojken överlevde och i smyg fördes den över från mun till mun vidare från generation till generation. Genom att lyssna på de gamla arkivsamlingarna och härma ljuden återtog jag mitt utraderade kulturarv. Jag började utforska jojken som uttryckssätt och idag har det blivit som en slags ventil där jag uttrycker mina känslor, tankar och funderingar. Numera kan jag förstå rädslan som kyrkans män måste ha känt när de insåg vilken kraft jojken har.

Live spelar Sara oftast på trio tillsammans med de norska musikerna Stein Austrud och Børre Flyen. Men Sara kan också framföra sin musik solo, hon är en flitigt anlitad deltagare i både nationella och internationella paneler, samtal och seminarier, och hon håller workshops i jojk både för vuxna – och för barn.

Fakta

Spelperiod: HT 2022 / VT 2023
Priskategori: D eller E (beroende på kompets storlek)
Kontakt: Christofer Ekströmer

Medverkande

Sara Ajnnak

Play Video

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson
  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Magnus Båge
  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer
  • Önskad period
Skip to content