Jazz

IdKa Jazz

Ida började spela saxofon som 11-åring efter vad som hon minns som en flerårig fascination över detta magiska instrument och dess sound.
Spelperiod: HT 2021
Priskategori: C
Denna konsert erbjuds inom Ett kulturliv för alla i Västmanland

Ida Karlsson växte upp i Haraker utanför Västerås. Hemma i garaget repade mammans band emellanåt, där Ida gärna lyssnade eller jammade (med maraccas…) som liten. Ida började spela saxofon som 11-åring efter vad som hon minns som en flerårig fascination över detta magiska instrument och dess sound. Troligen uppstod denna då hon hörde en konsert med The Rolling Phones ett par år tidigare. Hon började ta pianolektioner framförallt för att bättre förstå musikteori och harmonik. Under tonåren spelade hon i blåsorkestern Flickgardet och därefter storbandet Hildings Damer.

Efter gymnasiet följde några års studier på musikfolkhögskolor och efter det kände Ida en längtan att lära sig något annat än att spela. Och kanske få en tydligare plats i samhällskroppen än jazzsaxofonistens. Det blev tre års studier i Lund, till sjukgymnast. Under tiden började hon spela med Emeli Ek i duon Medi och ledde kvartetten ”Digiti Minimi Band”. Efter kandidatexamen hade saknaden efter att spela på heltid vuxit sig så stark att Ida började på Malmö musikhögskolas musikerutbildning. En plats med högt i tak där hon upplevde det som att ha hittat rätt. På MHM startade hon sitt band ”Ida Karlsson Quartet” som gett ut två skivor med kompositioner av Ida.

Ida Karlsson skriver musik i olika genrer. Dels till egna projekt men också till exempelvis Karin Tingne.

Sedan 2013 har duon Medi spelat många barnföreställningar som utgår från Emelis och Idas kompositioner blandat med rörelse, lek och rytm. Målet med föreställningarna att inspirera barn att spela och bryta normer kring vad som kan bli musik. Det inspirerande och kreativa arbetet med Medi har lett till att Ida har breddat sin arsenal av biinstrument och även numera skapar kulisser och kostymer. Behövs det dragspel? Och en dansande ekorre med klarinett? Och en svans? Ja visst!

Fakta

Spelperiod: HT 2021
Priskategori: C
Kontakt: Christofer Ekströmer
Play Video

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson
  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Magnus Båge
  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer
  • Önskad period
Skip to content