Kammarmusik

Änglarnas röster – en dröm om Farinelli

Denna konsert är en musikalisk och poetisk berättelse om kastraternas märkliga och gåtfulla värld under barocken, med fokus på en av de mest kända av dem – Farinelli.
Spelperiod: Främst slutet av juli 2021 och 7-8 oktober
Priskategori: B
Denna konsert erbjuds inom Ett kulturliv för alla i Västmanland

Denna konsert är en musikalisk och poetisk berättelse om kastraternas märkliga och gåtfulla värld under barocken, med fokus på en av de mest kända av dem, Farinelli, den mystiske, mytomspunne neapolitanska sångaren som förtrollade en hel värld med sin röst. Den unge kontratenoren och sopranisten Nicolò Balducci, en brant stigande stjärna inom barocksången, har fått gåvan att kunna fortsätta sjunga i den kvinnliga altens läge även efter målbrottet. Han kommer att framföra stycken skrivna till Farinelli.

Med hjälp av musikens makt och av ett manus följer publiken Farinellis fascinerande och på många sätt kontroversiella liv från Apulien till Neapel och London, från det spanska hovet till Bologna.
Konserten blir också en berättelse om kastraternas höga röstläge som utvecklades i en manlig kropp, genom en process som trotsar alla moderna moraliska och förnuftsmässiga principer. Deras androgyna framtoning ansågs dock inte som ”onaturlig” av samtiden, snarare tvärtom, som ett sätt att skapa sublima och djupt sensuella röster. Kastraterna tycktes överbrygga avståndet mellan maskulint och feminint och kallades ofta för ” änglalika” och ”himmelska”, som röster från en annan värld. Inställningen till det gränsöverskridande var i detta fall överraskande modern.

Förutom några väldigt kända arior erbjuder programmet gömda skatter ur den rika musikaliska repertoaren från 1700-tals Neapel. Denna stad, som var också känd som “Kastrapolis”, var ett stort musikaliska centrum för kastrater. De flesta kom till Neapel för att utbilda sig på de världsberömda konservatorierna och, som Farinelli, kom från fattiga familjer som såg kastreringen som det enda hoppet för deras barns framtid.

Besättningen är färgrik och innehåller continuoinstrument, stråkar och två blockflöjter. Blockflöjt, särkilt populär i Neapel, var ofta kopplad till det ”pastorala idealet” i musiken. Det bjuds även på en okänd cembalokonsert av den neapolitanska kompositören Domenico Auletta. Cembalo var trots allt Farinellis passion!

Fakta

Spelperiod: Främst slutet av juli 2021 och 7-8 oktober
Priskategori: B
Kontakt: Christofer Ekströmer

Produktion / Medverkande

Anna Paradiso: musikalisk ledning, cembalo, manus
Dan Laurin: musikalisk ledning, blockflöjt
Nicolò Balducci: kontratenor och sopranist
Barokensemble Dolci Affetti

Play Video

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson
  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Magnus Båge
  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer
  • Önskad period
Skip to content