Samtida dans & cirkus

Västmanlandsmusiken både driver och samarbetar i en rad olika projekt för att utveckla och tillgängliggöra dansen i hela länet. 

Utbud för förskola och skola

Aktuellt bokningsbart utbud för förskola och skola släpps 22/9 och uppdateras löpande här.

Barn & unga Dans

The Dark Knife

13-19 år
Barn & unga
Barn & unga Dans

Skills B4 Status

Från 12 år
Barn & unga
Barn & unga Dans

Svart Svart Svart

Från 6 år
Barn & unga
Barn & unga Dans

Med kroppen som verktyg

Åk 1-3, åk 4-6, åk 7-9
Barn & unga
Barn & unga Dans

LIP - Laughter in Process

Från 12 år
Barn & unga
Barn & unga Dans

Koreografiska utflykter

3-5 år, 6-8 år
Barn & unga

Dansabonnemang

Den ena dansföreställningen är inte den andra lik. Med ett abonnemang garanteras du annorlunda och omväxlande upplevelser där kropp och rörelse står i centrum av musiken, ljuden och bilderna. Du får dessutom rabatt på biljettpriset och exklusiva inbjudningar.

Residens för samtida dans i Sala

Västmanlandsmusiken arbetar sedan 2016 kontinuerligt med residens inom dans och nycirkus. Med stöd av våra samarbetsparter Skinnskattebergs kommun, Sala kommun,...

Residens för samtida cirkus i Riddarhyttan

Västmanlandsmusiken arbetar sedan 2016 kontinuerligt med residens inom dans och nycirkus. Med stöd av våra samarbetsparter Skinnskattebergs kommun, Sala kommun,...

Skapa Dans

SKAPA DANS är en nationell koreografitävling för unga dansare mellan 14–22 år. Tävlingens syfte är att uppmuntra till eget dansskapande...

För dig som är arrangör

Vi stödjer dig som är arrangör genom att förmedla professionella dansföreställningar och på det sättet synliggöra den professionella dansen i länet. 

Vi arbetar dessutom med att utveckla stödstrukturerna för dansen genom att öka kompetensen kring professionell dans och cirkus, samt bidra med ekonomiskt stöd och/eller produktionsstöd, som till exempel marknadsföring och publikutveckling.

För dig som är pedagog för barn och unga

En prioriterad del av Västmanlandsmusikens uppdrag är att kunna erbjuda barn och unga tillgång till professionell dans i hela länet. I arbetet ingår att stärka den professionella dansen via förmedlande och arrangerande av en utbudsdag i samarbete med Västmanlands teater. 

Om du vill komma igång med dans i din verksamhet för barn och unga i förskola eller skola kan vi hjälpa dig. Vi erbjuder råd och stöd i enskilda dansprojekt och kan svara på frågor om till exempel bidragskontakter eller Skapande skola. 

I samband med dansföreställningar i Västerås Konserthus erbjuder vi workshops, möten med gästande kompanier och koreografer. Alla barn och unga under 18 år har fri entré på dansföreställningar i Västerås Konserthus! 

För dig som är ung och dansar

För dig som är ung och vill fortsätta utvecklas inom dans kan vi ge tips och råd på utbildningar och tävlingar. Till exempel äger årligen koreografitävlingen Skapa dans rum. Tävlingens syfte är att uppmuntra ett eget dansskapande hos amatörer samt visa på den fantastiska kreativitet, kompetens och det kunnande som finns hos dansutövande ungdomar. Alla dansstilar och dansgenrer är välkomna. 

I samarbete med Region Uppsala arrangerar Västmanlandsmusiken varje år den regionala deltävling av Skapa Dans. Vinnaren av deltävlingen får resa till riksfinalen och tävla tillsammans med övriga vinnare från hela landet. Riksfinalen går årligen av stapeln under skolornas höstlov. Arrangörer är SrD – Samarbetsrådet för regional dansutveckling, i samarbete med Riksteatern. 

Regionalt uppdrag

Västmanlandsmusiken har ett regionalt uppdrag, vilket innebär att vi:

Arbetar för att alla, med ett särskilt fokus på barn och unga, ska ha möjlighet att ta del av professionell dans och själva få möjlighet dansa.

Underlättar för amatörer och professionella inom dansområdet att kunna verka och utvecklas i länet.

Stöttar dansens utveckling, samt dess ställning och kvalitet. Detta gör vi genom bl.a nationella och internationella samarbeten och omvärldsbevakning för att utveckla dansen i länet.

Och hur arbetar en danskonsulent? Här finns en film som förklarar det >

Anna-Karin Fredriksson är danskonsulent och driver arbetet för att stödja dansen i Västerås och länet. Hon arbetar för att barn, ungdomar och vuxna ska få ökad möjlighet att se, få kunskap...

Fyll flödet med dans!

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Monika Mannerström Skog

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson

  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Skip to content