Residens för samtida dans i Sala

Västmanlandsmusiken utlyser residens för samtida Dans i Sala, Västmanland 2024

Västmanlandsmusiken arbetar sedan 2016 kontinuerligt med residens inom dans och nycirkus. Med stöd av våra samarbetsparter Skinnskattebergs kommun, Sala kommun, Teatermaskinen och Amatörteaterföreningen Cameleonterna har vi nöjet att erbjuda residens för danskonstnärer.

Ett residens erbjuder dans- och cirkuskonstnären fördjupat arbete på annan plats än på hemmaplan. Det ger tid för reflektion och utveckling av det egna konstnärliga uttrycket – något som genom att bidra till konstnärlig förnyelse gagnar konstformerna på ett nationellt och internationellt plan.

Residensverksamhet möjliggör fördjupade möten med lokalsamhället, genom öppna repetitioner inför publik, workshops, dialog och researcharbete på plats.  En nyskapad föreställning kan visas. Residensverksamhet kan därmed vara ett publikarbete och en möjlig utveckling för arrangörer. De kan möjliggöra att konsten blir tillgänglig för fler att delta i, uppleva och få kunskap om. Residensen kan förbereda framför allt nya koreografer, dansare och cirkuskonstnärer på mötet med varierade typer av publik, olika sorters scenrum och vitt skilda kontexter att verka i.

Utlysning

Period
23 september till 6 oktober 2024
Process
Residenset erbjuds upp till två danskonstnärer under fjorton dagar mellan 23/9-6/10 2024. Ansökan är öppen till och med 1 maj. Urvalet sker på Västmanlandsmusiken genom Dans & Cirkusansvariga. Svar ges senast 26 maj. Två veckor efter avslutat residens ska en kortare utvärdering av residenstiden ha genomförts av dig/er residenskonstnär/er. Även denna skickas till nedanstående mailadress.
Ansökan
Ansökan ska innehålla en kort presentation av dig/er som sökande. Vi vill gärna ha länkar till tidigare material samt en presentation av vad du/ni vill arbeta med under residenset. Gärna visuellt material, om möjligt.
OBS! Ange ”Ansökan residens” i ämnesraden.

Anna-Karin Fredriksson

Residensvärd: Cameleontteatern

Cameleontteatern – en plats för kreativt skapande och spännande berättelser. Sala Amatörteaterförening Cameleonterna huserar i en teaterlokal på Portvaktsgatan 4 i Sala. 2021 består den av 160 medlemmar, där flertalet är under 25 år och deltar i barn- och ungdomsverksamheten AD Astra. Där utöver bedriver föreningen vuxen- och generationsövergripande teaterprojekt samt arrangerar kurser och utbildningar. Att vara residensvärd för Västmanlandsmusiken är bara en av de många externa samarbeten föreningen gör. Verksamheten genomförs med stöd av Sala kommun och i samarbete med Folkuniversitetet och är ansluten till bland annat Amatörteaterns Riksförbund och ATR-Västmanland.

Tidigare residensartister

M Art Lab foto_Nathalie_Dahl
2023

M Art Lab

Under dansresidenset i Sala kommer M Art Lab att påbörja skapandeprocessen kring danskollektivets första barnföreställning. Den koreograferas och dansas av Malin Stenholm och Åse Wallberg och riktar sig till barn 6-9 år. "Jag väljer" blir en föreställning fylld av humor, allvar och igenkänning. Den både fördjupar och belyser komplexiteten i att göra val och tar samtidigt udden av det och visar på det absurda i den inre kris vissa val kan innebära, som exempel: "Vilken müsli ska jag ha till filen?" "Ska jag ta röda eller gröna byxor på mig idag?"
Residenstagarna kommer under sin första vecka möta barn och unga i Sala för att tillsammans, via samtal och rörelse, resonera kring och undersöka ämnet. Rörelserna och resonemangen från dessa möten förvaltas och utvecklas sedan rytmiskt, koreografiskt och dramaturgiskt av koreograferna.
I slutet av den andra veckan sker en work-in-progress-visning för de medverkande skolklasserna och en öppen visning för allmänheten.

CityHorses-by-Byström-Källblad_photo_Tina_Axelsson_-scaled
2022

Byström Källblad

På torget ringlar, stampar, rullar, snurrar, som en svart tråd, en grupp kvinnor fram. Det vecklar ut sig. Det kommer närmare. En kvinna sa Mitt liv är inte som en röd tråd, den är mera svart. I ett nytt dansverk för offentliga rum vill vi utforska kraften som i det dolda tagit kvinnor genom tragedier genom historien och som fortsätter att göra det varje dag. I ett möte mellan samtida professionell dans och folkdans vill vi under residenset utforska vår idé, repetera och skapa material bl a genom workshops för och med lokala dansare i alla åldrar som praktiserar någon form av folkdans. Folkdans från trakten eller någon annanstans, t ex ett folkdanslag, en grupp, individer och eller en kulturförening. Danser är lätt bagage att bära med sig. Det sitter i kroppen. Samtidigt syns de sällan i det offentliga rummet och tappas lätt bort mellan generationer.

Konstnärsduon Byström Källblad är koreografen Anna Källblad och konstnären Helena Byström som tillsammans skapar verk utifrån samarbeten med människor på specifika platser. De skapar föreställningar, film och installationer för scen, galleri och offentliga rum med verk på t. ex. Dansens hus, MDT, en Slussenfasad, Globen, R1, Shibuya Crossing Tokyo, Sakakini Art Centre Ramallah, Stockholmsstadshus Kulturhuset, och Moderna Museet. De turnerar 2022-2023 dansföreställningen City Horses till dansfestivaler i Europa i turnéprogrammet Big Pulse.

Flerspråkig scenkonst_pressbild 2_Tomas Gunnarsson_webb
2021-2022

Johanssons pelargoner och dans

Johanssons pelargoner och dans är ett danskollektiv och en produktionsplattform med över 10 års erfarenhet av scenkonstnärligt och danspedagogiskt arbete, främst för barn och unga men även för vuxen publik.

Kollektivet arbetar för en tillgänglig och inkluderande scenkonst och för alla människors självklara plats i konst- och kulturliv. Under de senaste åren har kollektivet särskilt intresserat sig för interaktiva föreställningsformer för dans där publiken själv deltar i verket, vilket ger nya möjligheter att förkroppsliga en konstnärlig idé.

Under residenset kommer kollektivet att arbeta med sitt nya verk Medelgympa, som undersöker den speciella typ av samvaro som kan uppstå under ett gympapass. Medelgympa kommer att bli en interaktiv föreställning där publiken deltar genom att lyssna till instruktioner i hörlurar. Medelgympa är en scenkonsthändelse och ett gympapass, en reflektion och en aktion, en ritual och en meditation över kroppen och det kollektiva.

Medelgympa skapas av koreograferna Karin Wiklund och Annica Styrke i samarbete med ljuddesignern och kompositören Anna Haglund.

Mireia-Pinol-U-Stopia_2
2020

U Stopia

Är en gränsöverskridande dans och cirkusföreställning av och med dansare, cirkus- och rullskridskoartist Mireia Piñol med team Alonso Feliciate Ordóñez - akrobatiklärare och teknisk/konstnärlig regissör inom cirkus, Linnea Bågander - kostymdesigner och Hara Alonso - musiker, ljuddesigner och kompositör. Gruppen var i Sala mellan den 7 och 20 september hos residensvärd Amatörteaterföreningen Camelonterna.

Residens 2019
2019

Skiftet

Med koreograf Johanna Fröjd, dansare Ama Kyei, Mona Namér, samt DJ Soulstream.

Under residenset utforskades housedans-traditionen som rit. Föreställningen behandlar ett skifte, en förnyelse och transformering. Liksom det skifte som individen och kollektivet kan uppleva genom rytmiskt deltagande och lek. Genom att benämna house som en rit belyses dess kollektiva vikt i dagens individualistiska samhälle. Den dominanta pulsen i housemusik i relation till människor, musik, kultur, materia, natur, ande, kropp och själ under föreställningen som får namnet Skiftet. Dansresidensen ägde rum i oktober hos Amatörteaterföreningen Cameleonterna, Sala kommun

AmandaBillberg
2018

Research i residensform

Med dansare och koreograf Amanda Billberg. Under sitt residens på Västmanlandsmusiken undersökte Amanda dialogformatet och samtalets dramaturgi. Utgångspunkt är fragmentartade vardagliga konversationer som i relation till varandra närmar sig frågor kring mening. Kanske blir det ett narrativ urmejslat ur en kör av mångtydiga röster. Kanske blir det en dans. Hon undersökte koncept som förväntan, frånvaro och kattighet.
Dansresidensen ägde rum i juni och augusti i Västerås Konserthus, Lilla Salen.

Satoshi
2018

Necessitudo

Med och av koreograf och dansare Satoshi Kudo, dansare Claire Camous, kompositör Louise Magnusson och kostymör Alexandra Gilbert.

Satoshi är koreograf och dansare och arbetar också som pedagog. Han har utvecklat en egen metod kallad Motion Qualia, där kroppen följer gravitationen och låter den vara i konstant obalans, vilket kräver uthållighet och styrka av dansarna. Verket Necessitudo, bygger på denna metod när relationen mellan de två på scenen föds. Dansresidensen ägde rum i juli i Västerås Konserthus, Lilla Salen.

oga mot oga web
2018

Öga mot öga

Med koreograf, dansare och initiativtagare Pia del Norte (Pia Pohjakallio), Ashwini Gore Deshpande (sång), Debashish Mukherjee ((tablas), Stian Grimstad (sitar), Moa Danielson (santoor), Hanna Mannila (kathakdans), Quincy Kendall Charles (kathakdans), Anna Murtola (sång), Per Lenner (gitarr), Rocio Villaplana (fiol), Robin Cochrane (slagverk), Davin Montero (dans).

Indisk kathak och flamenco i duell, samspel och poesi. 12 artister möts för att utforska gemensamma nämnare och laddade spänningsfält i rytm, sång, dans och musik. I konserten cirklar 8 musiker och 4 ljudande dansare kring spänningen mellan ämnen som är ständigt aktuella när folkgrupper och kulturer vandrar och möts. Poesi med anknytning till flamenco, nordindisk och romsk kultur flätar samman konserten från början till slut. Dansresidensen ägde rum i november hos Amatörteaterföreningen Cameleonterna, Sala kommun.

KariPanska
2017

Huula hoop till klassisk musik

Med Kari Panska /Katarzyna Szczepanska (PL) i samverkan med pianist Henrik Måwe.

Kari Panska är självlärd hula hoop-artist (”rockring”), samtida cirkusartist och lärare. Hon kombinerar teknik med flöde, balans och optisk illusion. Hon bjöd under sitt residens in till att improvisera till Henrik Måwes pianokonsert och därmed föra ihop klassisk musik och samtida cirkus. Cirkusresidensen ägde rum i augusti hos Gycklargruppen Trix, Västerås.

ALAE
2017

Alae

Samproduceras av Andersson Dance och Regionteatern Blekinge Kronoberg. På turné med Dansnät Sverige. Med stöd av Stockholms stad och Kulturrådet. Av koreograf Örjan Andersson med pianist Per Tengstrand dansare Ida “Inxi” Holmlund, Javier Perez, Jernej Bizjak, Kostym: Bente Rolandsdotter
och Rum/Ljus: Chrisander Brun. Dansen når nya tonhöjder med Beethoven. Ett helaftonsverk för en flygel, en pianist och tre dansare. 88 tangenter och 3 dansare skapar tillsammans ett rum fullt av möjligheter. Ett konstnärligt möte mellan Örjan Andersson, en av Sveriges främsta koreografer, och den New York-baserade Beethoven-tolkaren Per Tengstrand, en av Sveriges mest framgångsrika musiker på de internationella konsertscenerna. Dansresidensen ägde rum i september i i Västerås Konserthus, Stora Salen.

MajekoCrew
2016

Majeko Crew

Med Ida ”Inxi Prodigy” Holmlund, Marcus ”Mackie” Larsson, Alexander ”Kaide” Alcaide, Fredrik ”Milan” Quiñones.

Majeko - ett av Sveriges danskollektiv inom streetdansen. Fyra dansare, från Västerås, Malmö och Stockholm, med olika erfarenheter av den samtida dansen, stor vana att delta i battles och på klubbscenen. Här lät de sina olika stilar mötas för att skapa en föreställning. Majeko Crew använder stilarna Hiphop, House, Popping, Locking Vogueing, Whacking och Lite Feet. De är även tränade inom balett, samtida dans, jazz, salsa och olika afrikanska dansstilar. Dansresidensen ägde rum i Västerås Konserthus, Lilla Salen.

Viktiga datum

23/9 till 6/10 2024
Residensperiod
1/5 2024
Sista ansökningsdag
26/5 2024
Svar senast

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Monika Mannerström Skog

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson

  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Skip to content