Residens

Västmanlandsmusiken arbetar sedan 2016 kontinuerligt med residens inom dans och nycirkus. 2018 påbörjades ett treårigt projekt med stöd av Kulturrådet för att kunna utveckla residensarbetet.

Med stöd av Kulturrådet och våra samarbetsparter Skinnskattebergs kommun, Sala kommun, Teatermaskinen och Amatörteaterföreningen Cameleonterna har vi nöjet att erbjuda residens för danskonstnärer även i år.

 

Vad vill Västmanlandsmusiken skapa genom residens?

Ett residens erbjuder dans- och cirkuskonstnären fördjupat arbete på annan plats än på hemmaplan. Det ger tid för reflektion och utveckling av det egna konstnärliga uttrycket – något som genom att bidra till konstnärlig förnyelse gagnar konstformerna på ett nationellt och internationellt plan.

Residensverksamhet möjliggör fördjupade möten med lokalsamhället, genom öppna repetitioner inför publik, workshops, dialog och researcharbete på plats.  En nyskapad föreställning kan visas. Residensverksamhet kan därmed vara ett publikarbete och en möjlig utveckling för arrangörer. De kan möjliggöra att konsten blir tillgänglig för fler att delta i, uppleva och få kunskap om.

Residensen kan förbereda framför allt nya koreografer, dansare och cirkuskonstnärer på mötet med varierade typer av publik, olika sorters scenrum och vitt skilda kontexter att verka i.

Residens
Residens

Residensvärd: Cameleontteatern

Cameleontteatern - en plats för kreativt skapande och spännande berättelser.

Sala Amatörteaterförening Cameleonterna huserar i en teaterlokal på Portvaktsgatan 4 i Sala. 2021 består den av 160 medlemmar, där flertalet är under 25 år och deltar i barn- och ungdomsverksamheten AD Astra. Där utöver bedriver föreningen vuxen- och generationsövergripande teaterprojekt samt arrangerar kurser och utbildningar.

Att vara residensvärd för Västmanlandsmusiken är bara en av de många externa samarbeten föreningen gör. Verksamheten genomförs med stöd av Sala kommun och i samarbete med Folkuniversitetet och är ansluten till bland annat Amatörteaterns Riksförbund och ATR-Västmanland.

Arkiv

Tidigare residensartister

Residens 2020
Residens 2020

2020

- The Third Law -
Fyra cirkuskonstnärer med disciplinerna rep, lina, handstående, kinesisk påle och akrobatik baserade i Sverige, Danmark och Holland. The Third Law är namnet på cirkuskollektivets första gemensamma föreställning. De var hos våra residensvärdar Teatermaskinen i Skinnskatteberg den 19 augusti till den 2 september. Förutom att färdigställa sin föreställning mötte de publiken i olika interaktiva situationer för hjälp med olika scener.

- Ars Moriendi - om konsten att dö väl -
Ars Moriendi är ett projekt med fyra dansare med bakgrund i olika dansstilar. Samtliga är baserade i Sverige. De var hos Teatermaskinen i Skinnskatteberg 18-27 september och mötte flera olika grupper av deltagare för att skapa den workshop som så småningom skulle leda fram till ett färdigt verk. Initiativtagare är Alexander Dam, streetdansare, samtida dansare och cirkusartist. Med sig hade Alexander dansare Eva Molin, Yared Cederlund och Emelie ”Empo” Enlund.

- U Stopia -
Är en gränsöverskridande dans och cirkusföreställning av och med dansare, cirkus- och rullskridskoartist Mireia Piñol med team Alonso Feliciate Ordóñez - akrobatiklärare och teknisk/konstnärlig regissör inom cirkus, Linnea Bågander - kostymdesigner och Hara Alonso - musiker, ljuddesigner och kompositör. Gruppen var i Sala mellan den 7 och 20 september hos residensvärd Amatörteaterföreningen Camelonterna.

Med stöd av Kulturrådet och våra samarbetsparter Skinnskattebergs kommun, Sala kommun, Teatermaskinen och Amatörteaterföreningen Cameleonterna.

Residens 2019
Residens 2019

2019

- The Handstand Forest -
med Mikael Kristiansen (NO), Imogen Huzel(UK), Matthew Pasquest (UK), Sunniva Byvard (DK), Lisa Angberg (SE) & Isak Arvidsson (SE)

De skapar träd med sina kroppar som smälter samman och ger nytt perspektiv på cirkuskonsterna handstående och balans. Skogen blir en naturlig metafor. De vill experimentera med det absurda i vår konstform och med hjälp av bild och rörelse, dra publiken till en värld där normala regler bokstavligen vänds upp och ner. Cirkusresidensen ägde rum i juni hos Teatermaskinen, Riddarhyttan.
Kompaniet heter idag: Right way down.

- Bedtime Sonata -
med Weibel Weibel Company – Alexander Weibel Weibel (ES/USA) och Aino Ihanainen (FI)
Ett förhållande skildrat genom akrobatik, musik och shibari (en japansk repkonst). En berättelse om acceptans och viljan att omfamna olikheter, ett möte mellan två mycket olika människor och världar, en dialog mellan musik och tystnad.
Cirkusresidensen ägde rum i juni hos Teatermaskinen, Riddarhyttan.

- DUNKA DUNKA [catsnbootsncatsnboots] -
med koreograf Ellen Söderhult samt den dansande och sjungande kören: Daniel Iinatti, Iki Gonzales Magnusson, Emelie "Empo" Enlund, Lisen Ellard, Sepideh Khodarahmi.
Under residenset gick de loss i ett format som delvis kamouflerar sig in i ett Dj-set, ett robust sångkluster och en långsamt smältande danskonsert. Hur kan olika uttryck understödja varandra och pressa fram friktioner mellan ljud och danser…?
Dansresidensen ägde rum i augusti hos Teatermaskinen, Riddarhyttan.

- OPIA -
med koreograf Johanna Nuutinen (FI), ljuddesigner Tuomas Norvio samt artisterna Jenna Broas och Justus Pienmunne.
Koreograf Johanna Nuutinens OPIA utforskar världen bakom blicken genom en virtuos dans och surrealistisk bildkonst - genom att dyka in i frågor som handlar om hur vi tittar och blir tittade på och hur vi skapar en mening utifrån det vi ser.
Dansresidensen ägde rum i augusti hos Teatermaskinen, Riddarhyttan.

- Skiftet-
med koreograf Johanna Fröjd, dansare Ama Kyei, Mona Namér, samt DJ Soulstream.
Under residenset utforskades housedans-traditionen som rit. Föreställningen behandlar ett skifte, en förnyelse och transformering. Liksom det skifte som individen och kollektivet kan uppleva genom rytmiskt deltagande och lek. Genom att benämna house som en rit belyses dess kollektiva vikt i dagens individualistiska samhälle. Den dominanta pulsen i housemusik i relation till människor, musik, kultur, materia, natur, ande, kropp och själ under föreställningen som får namnet Skiftet.
Dansresidensen ägde rum i oktober hos Amatörteaterföreningen Cameleonterna, Sala kommun

Med stöd av Kulturrådet i samarbete med Teatermaskinen, Amatörteaterföreningen Cameleonterna, Skinnskattebergs kommun, Sala kommun, Riksteatern Västmanland.

Residens 2018
Residens 2018

2018

- Två -
med akrobatduon Henrik Agger och Louise Bjurholm/Acrobalance. Idén för föreställningen var att skapa ett intimt cirkusperformance för barn och unga som får följa med in i en suggestiv värld där fysiska möten blir till livliga lekar, tyngdlagen prövas och tilliten utmanas. Titeln ”två” syftar på konsten att vara i ett samspel. Samarbete sker med bildkonstnär Lars Agger, designer Anna Bonnevier och musiker Stefan Johansson. Cirkusresidensen ägde rum i juni hos Teatermaskinen, Riddarhyttan.

- Research i residensform -
med dansare och koreograf Amanda Billberg. Under sitt residens på Västmanlandsmusiken undersökte Amanda dialogformatet och samtalets dramaturgi. Utgångspunkt är fragmentartade vardagliga konversationer som i relation till varandra närmar sig frågor kring mening. Kanske blir det ett narrativ urmejslat ur en kör av mångtydiga röster. Kanske blir det en dans. Hon undersökte koncept som förväntan, frånvaro och kattighet.
Dansresidensen ägde rum i juni och augusti i Västerås Konserthus, Lilla Salen.

- Necessitudo -
med och av koreograf och dansare Satoshi Kudo, dansare Claire Camous, kompositör Louise Magnusson och kostymör Alexandra Gilbert.

Satoshi är koreograf och dansare och arbetar också som pedagog. Han har utvecklat en egen metod kallad Motion Qualia, där kroppen följer gravitationen och låter den vara i konstant obalans, vilket kräver uthållighet och styrka av dansarna. Verket Necessitudo, bygger på denna metod när relationen mellan de två på scenen föds.
Dansresidensen ägde rum i juli i Västerås Konserthus, Lilla Salen.

- Öga mot Öga -
med koreograf, dansare och initiativtagare Pia del Norte (Pia Pohjakallio), Ashwini Gore Deshpande (sång), Debashish Mukherjee ((tablas), Stian Grimstad (sitar), Moa Danielson (santoor), Hanna Mannila (kathakdans), Quincy Kendall Charles (kathakdans), Anna Murtola (sång), Per Lenner (gitarr), Rocio Villaplana (fiol), Robin Cochrane (slagverk), Davin Montero (dans)

Indisk kathak och flamenco i duell, samspel och poesi. 12 artister möts för att utforska gemensamma nämnare och laddade spänningsfält i rytm, sång, dans och musik. I konserten cirklar 8 musiker och 4 ljudande dansare kring spänningen mellan ämnen som är ständigt aktuella när folkgrupper och kulturer vandrar och möts. Poesi med anknytning till flamenco, nordindisk och romsk kultur flätar samman konserten från början till slut. Dansresidensen ägde rum i november hos Amatörteaterföreningen Cameleonterna, Sala kommun

Med stöd av Kulturrådet i samarbete med Teatermaskinen, Skinnskattebergs kommun, Riksteatern Västmanland.

Residens
Residens

2017

- Huula hoop till klassisk musik -
med Kari Panska /Katarzyna Szczepanska (PL) i samverkan med pianist Henrik Måwe.
Kari Panska är självlärd huula hoop-artist(”rockring”), samtida cirkusartist och lärare. Hon kombinerar teknik med flöde, balans och optisk illusion. Hon bjöd under sitt residens in till att improvisera till Henrik Måwes pianokonsert och därmed föra ihop klassisk musik och samtida cirkus.
Cirkusresidensen ägde rum i augusti hos Gycklargruppen Trix, Västerås.

- Alae -
Samproduceras av Andersson Dance och Regionteatern Blekinge Kronoberg. På turné med Dansnät Sverige. Med stöd av Stockholms stad och Kulturrådet.
Av koreograf Örjan Andersson med pianist Per Tengstrand dansare Ida “Inxi” Holmlund, Javier Perez, Jernej Bizjak, Kostym: Bente Rolandsdotter
och Rum/Ljus: Chrisander Brun
Dansen når nya tonhöjder med Beethoven. Ett helaftonsverk för en flygel, en pianist och tre dansare. 88 tangenter och 3 dansare skapar tillsammans ett rum fullt av möjligheter. Ett konstnärligt möte mellan Örjan Andersson, en av Sveriges främsta koreografer, och den New York-baserade Beethoven-tolkaren Per Tengstrand, en av Sveriges mest framgångsrika musiker på de internationella konsertscenerna.
Dansresidensen ägde rum i september i i Västerås Konserthus, Stora Salen.

I samarbete med Västmanlands Teater.

Residens
Residens

2016

- 100% Circus -
med Julien Auger (FRA) och Mikkel Hobitz Filtenborg (DK)
De två akrobaterna utforskar traditioner och förutfattade meningar och hur dessa kan förändras. Cirkus, livemusik, poesi och magi. Kilta, perch (lång stång som konster utförs i), mongolisk strupsång, hårhängning, hula-dans från Hawaii och barockmusik. Föreställningen ska bli en hyllning till “Allt är möjligt”, till “do it yourself”, till människokroppen och vårt unika sinne. Cirkusresidensen ägde rum hos Teatermaskinen, Riddarhyttan.

- Majeko Crew -
med Ida ”Inxi Prodigy” Holmlund, Marcus ”Mackie” Larsson, Alexander ”Kaide” Alcaide, Fredrik ”Milan” Quiñones.
Majeko - ett av Sveriges danskollektiv inom streetdansen. Fyra dansare, från Västerås, Malmö och Stockholm, med olika erfarenheter av den samtida dansen, stor vana att delta i battles och på klubbscenen. Här lät de sina olika stilar mötas för att skapa en föreställning. Majeko Crew använder stilarna Hiphop, House, Popping, Locking Vogueing, Whacking och Lite Feet. De är även tränade inom balett, samtida dans, jazz, salsa och olika afrikanska dansstilar. Dansresidensen ägde rum i Västerås Konserthus, Lilla Salen.

- Donde mis ojos te vean -
med och av Fredrik Quiñones och Ida, Inxi Prodigy, Holmlund.
Fredrik Quiñones verk "Donde mis ojos te vean" är en Unisex dansduett som analyserar uttryck och rörelser fria från könsidentitet. Ett verk som vrider (könsroller) och vänder världen upp och ner. Det har formats utifrån duons olika livserfarenheter och dansstilar som de utövar och har utbildat sig i. "Donde mis ojos te vean" är Fredrik Quiñones debut som koreograf. Fredrik tycker om frihet och att arbeta emot stereotyper. Modernt och House dance är de stilar där han hittar störst befrielse i uttryck och rörelse. Samt genom Voguing som gett honom ett fokus och ett sätt att ta plats. Dansresidensen ägde rum i Kulturhuset Korpen, Black Box, Skinnskattebergs kommun.

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer
  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Magnus Båge
  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson
  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Skip to content