Unknown
20 juni 2024

Mira Leonard och Ester Thunander är årets residensartister i Riddarhyttan

Ska utveckla projektet Estis Mira som bygger broar och skapar samhörighet mellan cirkusartister och musiker.

Nu har 2024 års residensartister i Riddarhyttan utsetts. I sommar ska scenkonstnären Mira Leonard tillsammans med musikern Ester Thunander utveckla sitt projekt Estis Mira. Där undersöker de hur man väver samman musikers och cirkusartisters discipliner .

Estis Mira är latin och betyder ‘du är underbar’, ‘du är konstig’ eller ‘konstnärligt konstig’. Esters och Miras samarbete ska mynna ut i en publik föreställning och så här beskriver artisterna själva sin tanke med verket:

“Vi drömmer om att skapa en samhörighet (i kontrast till individualism) mellan människor i en osäker tid. Vi vill att den interdisciplinära aspekten ska öppna upp för att de som vanligtvis inte hör på fiol eller ser på akrobatik kan få en ingång genom detta. Vi vill kunna spela föreställningen för alla åldrar, men humorn och allvaret kommer mer att rikta sig mot ungdomar från högstadiet och uppåt, samt vuxna.”

Residenstagarna kommer under sin tid i Riddarhyttan att lära av varandra och dekonstruera varandras discipliner så de kan vävas samman. Tiden kommer även att ägnas till att experimentera med olika texturer; krossat glas, färg, rep, kropp och ljud. Residenstagarna kommer även att fundera över hur rigg-konstruktioner som hänger från taket kan göra publiken delaktig i föreställningen.

Residensverksamheten är ett samarbete
mellan Västmanlandsmusiken, Skinnskattebergs kommun, Riksteatern Västmanland, Skinnskattebergs Residens- och Riksteaterförening, samt Teatermaskinen i Riddarhyttan. Det är Västmanlandsmusiken som är huvudansvarig och Teatermaskinen är lokala värdar i Riddarhyttan.

 


 

Om Mira Leonard
Scenkonstnär
Mira har djupa rötter i cirkusen.
Hon har en kandidat i cirkus från Stockholms Konstnärliga Högskola i Stockholm 2014, där hon även tagit fristående kurser i riggning och clown. Senaste åren har hon spenderat mycket tid i träd men hennes bakgrund är att kasta människor i trapetsen och bära på folk.
Hon föreställer sig att få Ester att flyga.

Om Ester Thunander
Musiker och scenkonstnär
Ester har folkmusiken som grundgenre. Hon har en bachelor från Norges musikkhøgskole i traditionsmusik och spelar fiol, hardingfele, sjunger och experimenterar med olika instrument i olika band och sceniska framträdanden i både Norge och Sverige. Ester sitter ofta i träd, och föreställer sig att få flyga.

Om Kompaniet Ent
Tillsammans har Ester och Mira jobbat i kompaniet ENT management och turnerat med föreställningarna Knekke Greine, Aeldre och Nesa i Jorda. ENT management är ett norsk/svenskt musik- och cirkuskompani som ofta jobbar i skogsmiljö och föreställningarna har ett generationsöverskridande fokus.

 


 

Om Västmanlandsmusiken Samtida dans & cirkus
Västmanlandsmusiken både driver och samarbetar i en rad olika projekt för att utveckla och tillgängliggöra dansen i hela länet. Regional musik, dans & nycirkus är den gren inom Västmanlandsmusiken där samarbetet med lokala arrangörer, föreningar och kulturinstitutioner runt om i länet bedrivs. En del av arbetet ägnas åt residensverksamhet.

Om Cameleonterna
Cameleonterna är en ideell förening för amatörteater som även bedriver kursverksamhet samt tar emot professionella gästspel. Varje år görs projekt som ofta är generationsövergripande. De arbetar för att amatörteatern förankras i samhället och för en konstnärlig yttrandefrihet. Att konsten och kulturen blir en plats för generationsövergripande möten, på lika villkor, är en viktig del av visionen. Föreningen har idag cirka 150 medlemmar, där merparten är barn och unga.

Frågor om Dansresidens
Anna-Karin Fredriksson
Danskonsulent
021-40 36 22
072-525 97 67
anna-karin.fredriksson@vastmanlandsmusiken.se

Presskontakt
Madelene Ulfberg
Marknads- och kommunikationschef
021-40 36 29
073-964 89 89
Madelene.ulfberg@vastmanlandsmusiken.se

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Monika Mannerström Skog

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson

  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Skip to content