Konserthusets vänners ungdomsstipendium 2021 tilldelas en operasångerska och en dansare

Konserthusets vänners ungdomsstipendium för år 2021 delas mellan operasångerskan Marta Saelöen och dansaren Ellinor Eklund. De får vardera 25 000 kr då årets stipendiesumma är fördubblad till totalt 50 000 kr. Ökningen av stipendiets storlek beror i första hand på att bostadsbolaget Mimer AB från och med i år går in och ekonomiskt förstärker stipendiet. Stipendiets ändamål är att stödja ungdomar inom musik- och dansområdet som vill utveckla sina färdigheter till en professionell nivå. De får inte vara äldre än 25 år. Genom åren har Konserthusets vänner belönat flera begåvade sångare, dansare och musiker. 

Marta Saelöen utbildar sig med en framtida operakarriär i sikte. Hon har efter den kommunala kulturskolan fortsatt sina högre studier i sång vid Vadstena sång- och pianoakademi och går nu tredje året på sin kandidatutbildning vid Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola i Västerås. Under sin karriär har hon framträtt i kyrkor, i olika konsertsammanhang samt i sceniska uppsättningar. Hon har höga ambitioner och vill i framtiden stå på de stora scenerna och vara en eftertraktad operasångerska. För att förkovra sig ytterligare planerar hon att till sommaren delta i en sångutbildning i Kanada på Lachine International Vocal Academy. 


Dansaren Ellinor Eklund är fostrad i Västerås där hon utbildat sig vid stadens kulturskola och Västerås danscenter. Hon har prövat olika stilar inom dansen och även tävlat på hög nivå. Hennes inriktning är hiphop, särskilt streetdance, och hon genomgick en eftergymnasial tvåårig utbildning i ämnet vid Danscenters yrkesutbildning i Stockholm. Hon verkar som frilansande professionell dansare och som pedagog i Västerås. Breakdance är hennes favoritgren och där tävlar hon på nationell och internationell nivå. Hon är uttagen till VM i breakdance i december och siktar på att bli uttagen till Olympiska spelen 2024 då grenen introduceras som ny i olympiska sammanhang. Som kvinnlig dansare verkar hon i en genre som ofta domineras av män. 

 

Juryns motivering

Marta Saelöen har en klangfull röst och utvecklar metodiskt sin begåvning som operasångerska. Hon drivs av en genuin passion med ambitionen att nå en framstående position inom operakonsten.

 

Ellinor Eklund är en energisk och framstående utövare av breakdance. Målmedvetet och engagerat verkar hon för att utveckla sig och scenen för Hiphop och breakdance. 

Konserthusets Vänners ungdomsstipendium

Varje år delar Konserthusets Vänner ut ett stipendium till en ung och lovande musiker eller dansare med anknytning till Västmanlands län. Stipendiet kan sökas av musiker och dansare som är mellan 15 och 25 år. Det ska ge ungdomar möjligheter att utvecklas inom sina konstnärliga områden och ge stimulans och inspiration till fortsatt arbete med den passion som så många begåvade ungdomar brinner för.

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer
  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Magnus Båge
  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson
  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Skip to content