Konserthusets Vänners ungdomsstipendium 2019 tilldelas Johanna Wernmo

Johanna Wernmo, från Västerås, tilldelas föreningen Konserthusets Vänners ungdomsstipendium 2019. Stipendiet har till syfte att uppmuntra ungdomars förkovran inom musik och dans. Stipendiebeloppetär 25 000 Skr.

Så här motiverar juryn sitt val:

Johanna Wernmo har målmedvetet utvecklat sig som dansare och nått välförtjänt framgång inom sin konstart på svenska och europeiska scener. Hon drivs av en vilja att gå vidare konstnärligt vilket hennes gränsöverskridande utvecklingsprojekt inom dans och film är exempel på. Hon är en stor begåvning och har energi och kraft att förverkliga sina visioner som dansare och konstnär.

Johanna Wernmo är född 1994 och uppvuxen i Västerås. Den första grundläggande utbildningen i dans fick hon vid Västerås kulturskola och dess Balettelevskola samt genom Västerås Danscenter och Dansverkstan’. Hennes intresse ligger inom modern dans, men hon tränar och har sedan hon var liten tränat flera andra dansstilar som balett, jazz och hiphop. Efter att ha avslutat Fryxellska skolans dansklass påbörjade hon sin utbildning som professionell dansare vid Kungliga Svenska balettskolan i Stockholm där hon tog sin examen 2013. Därefter vidtog universitetsstudier i två år vid Salzburg Experimental Academy of Dance (SEAD). Hon fick anställning som solodansare vid Stadttheater Bielefeld i Tyskland 2015. Där stannade hon i tre år innan hon i slutet av 2018 fick anställning vid Skottlands nationalkompani, Scottish Dance Theatre. Hon har även arbetat i projekt med belgiska Needcompany, Judith Sanchéz Ruíz Company i Berlin, MELO i Sverige och koreograf Stina Nyberg, samt skapat koreografier i samarbete med andra och egna verk, bl.a. ett soloverk med musiker Christof Pülsch i Bielefeld.

– Ett stort tack för den ära och glädje som det innebär att tilldelas detta stipendium, jag blev väldigt överraskad och så lycklig! Stipendiet öppnar upp för många möjligheter och jag är mycket tacksam till Konserthusets Vänner, säger Johanna Wernmo. Med stöd av stipendiet vill Johanna utveckla samspelet mellan dans och rörlig bild. Hon vill också vidareutveckla sin dans i form av workshops med dansare och koreografer vars arbete och nyskapande intresserar henne särskilt.

Stipendiefest fredag 4/10

Fredag 4 oktober delar Konserthusets Vänner ut sitt årliga ungdomsstipendium vid en stipendiefest med mingel, mat och dryck.

Program
Kl. 17.00 Västerås Konserthus, KonserthusTerrassen – Middag och stipendieutdelning
Kl. 19.00 Konsert med Västerås Sinfonietta: Bowie in Berlin

Stipendiefest-biljett: 395 kr (ord. ca. pris 600 kr).
Konsertbiljett, mingeltallrik, ett glas vin/öl/alkoholfritt, kaff e och liten kaka.
OBS! Meddela eventuella kostavvikelser på KonserthusTerrassens hemsida: konserthusterrassen.se/kontakt/ eller ring 021-10 11 80.

Stipendiefest-biljett kan köpas till och med 30/9 i Västerås Tourist Center, Expect, Kopparbergsvägen 10, Västerås, eller i Konserthusets biljettkassa.
För öppettider se vasteraskonserthus.se
Stipendiebiljett kan även köpas via länk till Ticketmaster efter inloggning på Mina sidor på www.konserthusetsvanner.se

Erbjudandet gäller medlemmar med familj. Högst fyra biljetter per medlemskap. Medlemskort eller kvitto på betalt medlemskap gäller som medlemsbevis. Med reservation för slutförsäljning.

2019 års ungdomsstipendium

Tack alla ni som sökt Konserthusets Vänners stipendium 2019!