Stäng

FAKTA:
Period HT 2017
Priskategori D
Kontaktperson Christofer Ekströmer

Virtuosa Virtuoser

www.pergross.se

Virvlande virtuoserier och musikaliska genier

Här ryms barockens smäktande melodier och närmast pyrotekniska virtuositet. Tonsättare som t.ex Vivaldi och de Visée, men även Anna Bon (1739-?). Den senare har koppling till Vivaldi, som undervisade på barnhemmet Ospedale della Pietà i Venedig. Anna hamnade dock inte där som föräldralös, utan började som 4-åring med musikstudier (båda föräldrarna var musiker). Ett spännande öde väntade henne, och hon kom bl.a att verka som tonsättare i en mansdominerad värd.

Även nutida musik finns på repertoaren, för luta och blockflöjt av Andrea Tarrodi. Kvinnliga tonsättare – här drar vi en parallell till 1700-talet..! Musikaliska genier, män och kvinnor har alltid funnits, men dessvärre hölls kvinnor och flickor tillbaka av rådande normer under tidigare sekler.

I instrumentariet finns olika blockflöjter, barockcello, ‘modern’ cello och luta/barockgitarr (den två meter långa teorben är alltid speciell)

Eva Maria Thür, en av våra mest eftertraktade cellister, frilansande barockcellist och anställd i Nordiska kammarorkestern.

Jonas Nordberg gör kometkarriär som lutenist, både i Sverige och internationellt.

Per Gross flöjtist, har etablerat sig som en av Sveriges starkast lysande blockflöjtsvirtuoser. Solistprisvinnare 2010.