Dans
tisdag

25 mars 2025

19:00
-20:00
Västerås Konserthus, Stora salen
100-250 kr
Biljettsläpp 29/11.

Virpi Pahkinen – Change

Fem koreografier, fem musikverk, fem ljussättningar – Change. De kan kombineras kors och tvärs: ett dansverk får en kväll en färg, via ljuset, och en musikalisk motpart, en annan kväll matchas verken annorlunda.

Det tar en stund att förstå hur det fungerar. Skådespelaren Leif Andrée inleder, muntert och trivsamt, och med hjälp av två personer ur publiken dras lappar ur två hattar: en för musik, en för färg. Att koreografierna är noga instuderade av dansarna är uppenbart, och något utrymme för improvisation syns inte till. Men, gissningsvis, varje kväll inleder Virpi Pahkinen själv med ett solo, sen kommer ett duo, sen en trio, en kvartett och sist en kvintett, där koreografen herself kommer in på slutet och kompletterar med sitt signum.

Att det är en utmaning för dansarna att möta de fem musikstyckena i oväntad mix med ljus och ljud är uppenbart, men så supersynkront samdansade som Sofia Sangregorio och Victor Persson är i sitt duo, nummer två i raden av de fem styckena, kan de knappas ruckas i sin tolkning av dansen i sig. Färg och musik må skifta; här är det renaste dans som gäller.

Virpi Pahkinens koreografiska verk är abstrakta i meningen fria från handling eller berättande, men det är i stället ytterst konkreta som dans. I decennier har hon arbetat med sina egna soloverk och – med tiden – verk för flera dansare, alltid med den dansande kroppen som huvudperson på scenen. Hon har inspirerats av bland annat asiatiska stilar, för dans eller annan rörelsekonst, och här fortsätter hon teman som hon skapat för sin egen kropp och dans, men som nu delas av flera. Det är stillsam och precis dans, med geometriskt formade positioner och gester. Händerna som formar trianglar, ovanför dansarnas huvuden, de sittande, statuariska sekvenserna, eller de mer rörliga med sträckta fötter som ritar geometriska figurer utifrån kroppens räckvidd. Krävande dans och fint, väl balanserade dansare: plötsligt i sittande position med armar och ben som torn och tinnar på sagolika pagoder från fjärran världar.

Pontus Sundset har dansat tidigare med Pahkinen, och han känns här stabil som ett fundament för den stränga kroppsmedvetenhet som alla dansare måste upparbeta, men som några lyckas extra väl med. Hans stora erfarenhet av bland annat Pahkiniana är en stor tillgång för ensemblens andra, unga dansare.

Change är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern och Virpi Pahkinen Dance Company. Med stöd från Kulturrådet, Stockholm stad och Region Stockholm.

Virpi Pahkinen
Flerfaldigt prisbelönta koreografen Virpi Pahkinen har turnerat sina verk till över 132 städer, i 48 länder på sex kontinenter. I sin dubbla koreograf- och dansarroll har hon uppträtt på såväl biblioteket i Alexandria som på Nobelfesten i Stockholms stadshus.

Pahkinen har gjort beställningsverk för både kompanier och institutioner såsom Finlands nationalbalett, Stockholm 59° North, Skånes Dansteater och Ballet Poznanski. Hon samarbetar med konstnärer från vitt skilda fält – däribland sångerskan Mariam Wallentin, konstnären Charlotte Gyllenhammar och slagverkaren Mika Takehara. Pahkinen hade även ett långvarigt samarbete med regissören Ingmar Bergman. 2013 gavs hennes debutroman Ormbäraren ut på MBM förlag och samma år sommarpratade hon i Sveriges Radio P1.

2011 fick Pahkinen Sveriges kungliga medalj Litteris et Artibus. Hon mottog även Stockholm stads Cullbergpris 2014.

Detaljer

25 mars 2025, tisdag
Västerås Konserthus, Stora salen
100-250 kr
Rabatt för: Studerande, Barn/Ungdom t.o.m. 18 år, Grupp (10+)
Arrangör: Västmanlandsmusiken och Dansnät Sverige
Med stöd av: Statens Kulturråd
Paus: Nej
Genre: Dans

Konserthusets bar och restaurang öppnar 1,5 h före föreställning.

Malena Engström

Dansintroduktion med Malena

Malena Engström är vår presentatör som leder oss in i dansens värld. Inför föreställningen håller hon introduktion och samtalar med gäster på Foajéscenen. Där får publiken svar på frågor som; Vilken idé har koreografen? Vad vill dansarna förmedla? Och vilken roll spelar föreställningens ljud, ljus och bild?
18:30
Foajéscenen
Fri entré

Dela evenemanget!

Några andra kommande evenemang

Dans

EBBA - Ett Barn Berör Alla

Dans

Alexander Ekman - Kuckel 2

Barn & Unga

Barnlördag: Minna Krook - Om längtan

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Monika Mannerström Skog

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson

  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Skip to content