Kammarmusik
torsdag

19 september 2024

19:00
-21:00
Västerås Konserthus, Lilla salen
100-250 kr
Abonnemangsförsäljning startar 10/4-2024
Lösbiljetter släpps 31/5-2024

Trio Nastela

Trio Nastela består av Emmanuel Laville oboe, Sebastian Stevensson fagott och Asuka Nakamura piano. Med programmet Kontraster i tid och rum vill de presentera både svensk och internationell musik, gammalt som nytt, manligt och kvinnligt, men också originalmusik och transkriptioner. Trio med oboe, fagott och piano är ju en direkt systerensemble till standardpianotrion violin, cello och piano men märkligt nog finns det bråkdelen så mycket originalmusik. Det vill de göra om på med beställningen av en Trio skriven av Maria Lithell Flyg samtidigt som de också presenterar transkriptioner av både kända och okända verk av Haydn, Hummel och Nelson.

Trio Nastela försöker skapa en intim stämning och presenterar konserten på ett avslappnat, personligt och kanske underhållande sätt!

Program: Kontraster i Tid och Rum

J. N. Hummel Adagio, Variationer och Rondo Op. 78
(1778-1837) för oboe, fagott och piano

A. Tansman Suite för fagott och piano
(1897-1986) I. Introduktion och allegro
II. Sarabande
III. Scherzo

G. Bacewicz Sonat för oboe och piano
(1909-1969) Allegro non troppo
Tempo di Valse
Vivace

M. Flyg Bagatelle Emmanuel för oboe, fagott och piano
(1965-)

PAUS

J. Haydn Pianotrio i F-dur Hob. XV17
(1732-1809) I. Allegro
II. Tempo di menuetto

D. Nelson Mechanical Toys
(1965-)

A. Previn Trio för oboe, fagott och piano
(1929-2019) I. Lively
II. Slow
III. Jaunty

Emmanuel Laville, oboe
När Sveriges Radios Symfoniorkester (SRSO) erbjöd Emmanuel en fast anställning år 2012, öppnades en helt ny värld till oboisten! År 2011 flyttade Emmanuel till Stockholm från Glasgow, där han arbetade som Principal Oboe för den Royal Scottish National Orchestra (RSNO) sedan 2008. Ursprungligen från sydvästra Frankrike, fransmannen har alltid flyttat sig norrut för att fortsätta utbilda sig. Först till Bordeaux, sen Paris, Emmanuel flyttade till Tyskland innan han fick sin första tillsvidareanställning med RSNO i Skottland. De senaste åren har Emmanuel ägnat tid åt den svenska musiken skrivit för sitt instrument, både genom att spela solo verk av svenska tonsättare såsom Andrea Tarrodi, Ingvar Lidholm, Daniel Börtz eller genom att beställa nya verk till Sven-David Sandström och Maria Lithell Flyg bland andra. Emmanuel är inte bara en stolt medlem av SRSO, utan han är också oboe-lärare vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Sebastian Stevensson, fagott
Sebastian Stevensson föddes 1987 i musikfamilj i Sigtuna och började spela klarinett innan han som 10-åring bytte till fagott. Sebastian började sina studier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 2004 för Knut Sönstevold innan han 2008 flyttade till Mannheim i Tyskland för att fortsätta sina studier hos Ole Kristian Dahl.

Hösten 2009 flyttade Sebastian till Oslo där han arbetade på Norska Operan innan han ett år senare kom till Köpenhamn för ett vikariat som solofagottist i Danmarks Radio SymfoniOrkestret där han sedan 2012 har en fast plats. I Danmark arbetar Sebastian också som fagottlärare vid Det Danske Kongelige Musikkonservatorium och är verksam med kammarmusikgruppen DiamantEnsemblet i Det Kongelige Bibliotek. Under 2015 arbetade Sebastian som solofagottist i Münchner Philharmoniker under Valerij Gergiev. Som gästmusiker har han samarbetat med orkestrar som London Philharmonic Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, Kungliga Filharmonikerna, Philharmonia Orchestra London, Deutsches Sinfonieorchester Berlin, WDR Sinfonieorchester och Rotterdam Philharmonic. Sebastian har även lett mästarkurser för musikhögskolestudenter i Stockholm, Göteborg, Poznán, Höör, Århus, Sarteano och i Mannheim.

I januari 2016 vann Sebastian Kungliga Musikaliska Akademiens tävling Solistpriset för unga svenska instrumentalister och sångare. I finalen framförde Sebastian Carl Maria von Webers Fagottkonsert tillsammans med Sveriges Radio Symfoniorkester och dirigent Jaime Martin. Sommaren 2014 vann Sebastian den internationella fagottävlingen Gillet- Fox Bassoon Competition i New York och framförde J.N. Hummel fagottkonsert med Orchestra of Saint Luke’s med den tidigare fagottvirtuosen Milan Turkovic som dirigent. Han har också varit solist med Duisburger Philharmoniker, Orquestra Sinfônica de Minas Gerais of Sau Paolo, Göteborgs Symfoniker, Danmarks Radio Symfoniorkester, Västerås Sinfonietta, Musica Vitae, Orquesta Filharmónica de Bogotá, Stockholms Läns Blåsarsymfoniker, Arméns Musikkår och Det Kongelige Livgardens Musikkorps. Sebastian har också uruppfört fagottkonserter av Fredrik Högberg, Jonas Valfridsson och Andrea Tarrodi.

Asuka Nakamura, piano
Asuka Nakamura började spela piano vid tre års ålder i Nagoya, Japan. När hon var sex år gjorde hon sin debut och spelade kammarmusik tillsammans med medlemmar ur stadens filharmoniska orkester och redan vid nio års ålder gjorde hon solistdebut med Mozarts kända Pianokonsert nr 23. Asuka har vunnit både första och andra pris i den prestigefyllda pianotävlingen J.P. Fresh i Tokyo vilket bland annat innebar en konsert i Stockholms konserthus 1997. Hon studerade för Staffan Scheja på Kungl. Musikhögkolan i Stockholm med start 2002 och när hon avslutade sina studier belönades hon med jetongmedalj, något som bara tilldelas de allra bästa på avancerade påbyggnadsutbildningar. Asuka har framträtt, inte bara i Japan och Sverige, utan även i Manchester, Oxford och Budapest. Dessutom har hon hållit soloafton hos Beethovensällskapet i London och varit solist med Krakowsymfonikerna i Polen.

Sedan Asuka flyttade till Stockholm har hon erhållit stipendier från Frimurarlogen och från Kungl. Musikaliska akademien fyra år i rad. Hon har också deltagit som stipendiat i Holland Music Sessions och i Schleswig Holstein Music Festival i Tyskland. I Sverige har hon framträtt med pianokonserter av Grieg, Beethoven, Mozart och Messiaën och 2010 var hon solist med Västerås Sinfonietta i Mendelssohn Pianokonsert nr. 1. Asuka har haft tävlingsframgångar med priser i Ljunggrenska tävlingen i Göteborg och Blütner Piano Competition i Malmö och Nordic Piano Competition, Danmark. Hon har dessutom varit semifinalist i Rikskonserters Solistpriset hela två gånger. Under 2013 har Sveriges Radio gjort dokumentären Mozart har aldrig varit i Japan som är en fri konstnärlig inblick i Asukas resa från Japan och om hennes liv som pianist i Sverige idag. Radiodokumentären uppfördes också live integrerad i en konsert där Asukas pianospel varvades med bilder från Asukas liv och delar av radiomaterialet. Projektet uppfördes i Stockholm, Umeå, Göteborg och Malmö.

Detaljer

19 september 2024, torsdag
Västerås Konserthus, Lilla salen
100-250 kr
Rabatt för: Studerande, Västerås kammarmusikförening, Barn/Ungdom t.o.m. 18 år, Grupp (10+)
Arrangör: Västmanlandsmusiken
I samarbete med: Västerås kammarmusikförening
Paus: Ja
Genre: Kammarmusik, Västerländsk konstmusik

Konserthusets bar och restaurang öppnar 1,5 h före föreställning.

Play Video

Dela evenemanget!

Några andra kommande evenemang

Kammarmusik

Examenskonsert Musik- och operahögskolan, Mälardalens universitet

Kammarmusik

Earendelkvintetten

Kammarmusik

Examenskonsert Musik- och operahögskolan, Mälardalens universitet

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Monika Mannerström Skog

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson

  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Skip to content