Konferens/kongress
torsdag

22 februari 2024

13:00
-17:00
Västerås Konserthus, Lilla salen
150-725 kr

Symposium Electronica

BREDARE REPRESENTATION I FRAMTIDENS ORKESTRAR?
Elektroniska och digitala instrument blir allt vanligare i musikundervisning på alla nivåer. I vilken mån kommer det påverka framtidens orkestrar? Vilka instrument finns med i nyskriven repertoar och vem ser vi på scen? Västmanlandsmusiken och ShareMusic & Performing Arts ser stora konstnärliga möjligheter i inkluderande orkestrar och välkomnar en utveckling i den riktningen.

Vi bjuder nu in till ett seminarium med fokus på framtidens orkestrar, scenkonstutveckling och metodutveckling inom musikpedagogik. Detaljerat program kommer inom kort, men redan nu kan vi avslöja att en av huvudtalarna blir Rikard Lindell, musiker och professor i audiovisuella studier vid Högskolan Dalarna och docent i datavetenskap vid Mälardalens Universitet.

Symposiets deltagare får även möta Jesper Nordin, Simon Crawford-Phillips och Charlotte Darbyshire för att i ett exklusivt samtal höra deras tankar om att skapa inkluderande, tvärkonstnärlig repertoar.

Under kvällen genomförs en konsert med Västerås Sinfonietta, electronicaensemblen Elefantöra, dansare ur Work-ensemblen och dansare ur Candoco Dance Company. Seminariedeltagare får 50 procent rabatt på konsertentrén och kan ta del av dagens tankar i praktiken, när Jesper Nordins nykomponerade verk uruppförs med inkluderande och tvärkonstnärlig ensemble.

LUNCH 12–13
Bokas separat

SYMPOSIUM 13–17

Introduktion.
Rikard Gateau, Västmanlandsmusiken och Sophia Alexandersson, ShareMusic & Performing Arts, hälsar välkomna och ger en introduktion till dagen.

Samtalsledare under dagen är Sophia Alexandersson och Klara Blomdahl, ShareMusic & Performing Arts

Innovation för komposition.
Kompositören Jesper Nordin berättar om sina ”Retrospectives” och om att skapa musik för ensembler. Han avslutar med en förevisning av sitt alldeles egna digitala kompositionsverktyg som öppnar upp för fler att komponera och skapar näst intill oändliga möjligheter, oavsett förkunskaper eller förmågor.

Allas perspektiv behövs i en tvärkonstnärlig process.
Simon Crawford Phillips presenterar det konstnärliga teamet bakom kvällens konsert. Hur har resan sett ut och vad är den konstnärliga fördelen med att arbeta i en process där kompositör, musiker, dansare, dirigent bidrar på jämlika villkor? Denna programpunkt hålls på engelska.

Inkludering som möjliggörare.
Charlotte Darbyshire, brittisk koreograf som arbetat många år med det inkluderande danskompaniet Candoco, berättar om att arbeta med inkluderande och tvärkonstnärligt skapande. Denna programpunkt hålls på engelska.

Den digitala transformationen i musiken.
Rikard Lindell, musiker och professor i audiovisuella studier, pratar om den digitala utveckling som har beskrivits i termer av såväl utarmning som demokratisering av musiken, från 8-bitars samplingar till en postdigital era.

EDI – presentation av ett metodprojekt för ökad inkludering i musikundervisning.
ShareMusic presenterar sitt projekt om stärkt kultur i skolan med hjälp av elektroniska och digitala instrument. Vi möter ShareMusics musiker Peter Larsson och musikpedagogen Ida Vickberg
i ett samtal om att få redskap som skapar förutsättningar för inkludering i praktiken.

Kulturella rättigheter för alla – eller bara för några ”priviligierade”?
Sanna Kivijärvi, universitetslektor vid Helsinki Metropolia University of Applied Sciences och vid Sibeliusakademin i Helsingfors, pratar om hur vi kan uppnå jämlikhet inom musik och musikutbildning. Hon ger en bild av hur man arbetar med inkluderande orkestrar i Finland och hur de till exempel utvecklade det färg- och formbaserade notationssystemet Figurenotes.

Korpen – kulturhuset som aldrig blir färdigt.
Det omöjliga tar bara lite längre tid. Om samverkan eller revirpinkande. Och vad är egentligen det värsta som kan hända? Staffan Bergman, tidigare mångårig kulturchef i Skinnskatteberg, pratar utifrån sina erfarenheter. Hur kan en kommun vara en möjliggörare för civilsamhället, för alla invånare och kanske för en förening som vill etablera en inkluderande orkester?

Sammanfattning.
Rikard Gateau och Sophia Alexandersson knyter ihop dagen tillsammans med de medverkande.

MIDDAG 17–19
Bokas separat

HOTELL
Vi samarbetar med Hotel Plaza. För rabatterat pris; boka via info@plazavasteras.se eller 021 101010; knappval 2. Uppge kod: electronica (Rabatt kan ej erhållas via hemsidan).

PRISER
Symposium inkl. fika: 150 kr
Symposium inkl. lunch och fika: 345 kr
Symposium inkl. fika och middag: 505 kr
Symposium inkl. lunch, fika och middag: 725 kr

Detaljer

22 februari 2024, torsdag
Västerås Konserthus, Lilla salen
150-725 kr
Arrangör: Västmanlandsmusiken och ShareMusic & Performing Arts
Paus: Ja
Genre: Konferens/kongress

Konserthusets bar och restaurang öppnar 1,5 h före föreställning.

Play Video

Dela evenemanget!

Några andra kommande evenemang

Just nu finns det inga evenemang i den här genren! Se alla aktuella evenemang via knappen nedan.

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Christofer Ekströmer

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Monika Mannerström Skog

  • Önskad period

Bokningsförfrågan

Bokningsförfrågan skickas till Anna-Karin Fredriksson

  • Önskad period
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Skip to content