Stäng

Västerås Sinfonietta och Västmanlandsmusiken bjuder in till Musikfestival

PRESSMEDDELANDE 2018-08-24

Säsongsöppning med Musikfestival i Västerås Konserthus!

Denna höst blir det en säsongsöppning av sällan skådat slag i Västerås Konserthus. Västerås Sinfonietta och Västmanlandsmusiken bjuder in till en Musikfestival.

– De flesta programpunkterna har gratis entré, och vi hoppas locka många nyfikna att möta Sinfoniettan och de musiker som gästar oss under festivalen, säger Rikard Gateau, konstnärlig verksamhetschef.

Musikfestivalen inleds fredag 31 augusti med konserten Klassiskt i folkton; Haydn, Beethoven och Stravinskij samsas med tonerna från tidigare huskompositören Mirjam Tallys verk. Dessutom medverkar Emilia Amper på nyckelharpa mellan Haydns satser. Två dagar tidigare har Sinfoniettan och chefsdirigent Simon Crawford-Phillips framfört konserten vid Östersjöfestivalen i Berwaldhallen, Stockholm.

Lördag 1 september är det dags för familjeföreställning på Foajéscenen: Sagan om Babar med skådespelerskan Maria af Malmborg som uppläsare. Efter mötet med de påklädda elefanterna från franska bröderna Jean och Laurent de Brunhoffs barnböcker väntar toner från svenska västkustens klippor och bankar. Kungsbacka Pianotrio och skådespelerskan Stina Ekblad framträder i den röda sidan av foajén kl. 14. Klockan 16 på Foajéscenen är det premiär för Grundkurs med Dan där författaren och radiorösten Dan Linder och experten Nicholas Ringskog Ferrada-Noli ger en introduktion i att lyssna på klassisk musik.

Lördagen avslutas med konserten Gränslöst med Iiro Rantala – den finske pianisten med den härliga utstrålningen som behärskar både klassisk musik och jazz på toppnivå. Denna kväll medverkar originalmedlemmarna i EST (Esbjörn Svensson Trio) i en hyllning till den för tidigt bortgångne Skultunabon Esbjörn Svensson i några specialarrangemang ur verket E.S.T. Symphony i arrangemang av Hans Ek. – När vi är klara i Konserthuset flyttar vi till Strömsholms slott på söndagen, säger Rikard Gateau. Detta är musikfestivalens final, en bra avslutning på årets säsongsöppning i Västerås Konserthus!

Mycket mer händer i Konserthuset i höst
Vi går en fullmatad höst till mötes i Konserthuset. Några axplock:

– Västerås Sinfonietta erbjuder två abonnemangsserier. Utöver det konserten ”Så länge skutan kan gå” med Sven-Bertil Taube och en konsert som hyllar Björks konstnärskap med artisterna Edda Magnason,
Moto Boy och Annie Angel, under ledning av Hans Ek.

– För den som är intresserad av musik i kammarformat så finns en serie med allt från unga stjärnskott till internationella gästspel.

– Ett starkt utbud för barn och familj innehåller såväl hiphop som cirkusperformance, Babar och Bamse.

– Dansföreställningar av högsta klass presenteras i samarbete med Dansnät Sverige.

– Klubbscen, för stående publik, firar 5 år i höst och först ut är Loreen på turné med nytt material. Looptroop Rockers invigde Konserthusets Klubbscen 9 oktober 2013 och nästan på dagen fem år senare blir det en jubileumsspelning! Adolphson & Falk, som fick sina största framgångar med låtar som Mer jul och Blinkar Blå, fyller 50 år som grupp 2018! Publiksamtal med bandet före konsert.

– Populära Lillördag i Konserthuset samlar musik från öst till väst, från syd till nord: amerikansk folkmusik med Laura Cortese & the Dance Cards, polska Kroke återkommer med sin härliga klezmer, fransksvenska Sirus är en ny konstellation, Nordic är ett av Sveriges mest stilbildande folkmusikband.

För mer info:

Rikard Gateau – Konstnärlig verksamhetschef, Västmanlandsmusiken.
Tel. 070-727 49 19, rikard.gateau@vastmanlandsmusiken.se

Publiceringsdatum: Fredag 24 Aug, 2018

Nyhet, Konserthuset, Västmanlandsmusiken, Biljetter

Vi använder cookies för att anpassa din upplevelse på våra sajter. Läs mer om cookies här.

Jag samtycker till cookies