Stäng

Västmanlandsmusikens residensverksamhet – Dans och Cirkus

Kulturrådet har i år beviljat medel till Västmanlandsmusiken för att fortsätta arbetet med residensverksamhet för dans och cirkus. Det är med stor glädje vi presenterar årets artister vars residens vi nu kunnat utöka.

Cirkusresidens med Henrik och Louise
Akrobatduon Henrik Agger och Louise Bjurholm arbetar under juni hos residensvärd Teatermaskinen i Riddarhyttan för att färdigställa föreställningen ”Två”. Den har premiär i augusti under festivalen Cirkusslottet.
Den 6 oktober kan ni se ”Två” hos oss i Västerås Konserthus men redan den 27 juni blir det ett första publikt möte med samtal hos Teatermaskinen kl. 17.00. Fri entré.

Henrik och Louise har spelat Cirkus Cirkörs storsäljare ”Wear it like a crown” 450 gånger världen över, samt turnerat med den egna produktionen ”Extreme Symbiosis” på festivaler och teatrar. Idén för föreställningen
”Två” är att skapa ett intimt cirkusperformance för barn och unga som får följa med in i en suggestiv värld där fysiska möten blir till livliga lekar, tyngdlagen prövas och tilliten utmanas, men också konsten att tillsammans skapa förutsättningar. Titeln ”två” syftar på konsten att vara i ett samspel.
”Genom ett samarbete med bildkonstnär Lars Agger, designer Anna Bonnevier (Chefsdesigner Odd Molly, kostym Cirkus Cirkör) och musiker Stefan Johansson (Bl a Ensam och Esmeralda Dramaten) kommer vi att experimentera fram rekvisita, scenografi, kostym och musik så att den blir en integrerad del av den akrobatiska koreografin. Åskådarna får gärna sitta så nära att det känns fysiskt i kroppen när de bevittnar det som sker på scenen.” Henrik och Louise

Dansresidens med Amanda Billberg
Amanda har två residensperioder i Västerås konserthus under juni till augusti.

Amanda är verksam som danskonstnär och bosatt i Västerås. För närvarande läser hon en Masterutbildning i koreografi, New Performative Practices på DOCH/Uniarts i Stockholm. Som medlem i scenkonstkollektivet Teatermaskinen i Riddarhyttan skapade hon enheten Dansmaskinen. Amanda är också initiativtagare och en del av GROUP 5 - Feministiska Perspektiv som förbereds under Amandas andra residensperiod.

”Under mitt residens på Västmanlandsmusiken kommer jag att undersöka dialogformatet och samtalets dramaturgi. Utgångspunkt är fragmentartade vardagliga konversationer som i relation till varandra närmar sig frågor kring mening. Kanske blir det ett narrativ urmejslat ur en kör av mångtydiga röster. Kanske blir det en dans.  Jag kommer att undersöka koncept som förväntan, frånvaro och kattighet.” Amanda Billberg

Inbjudna deltagare 2018
Tanja Andersson Lidberg
Järva Engman
Carima Neusser
Sanna Blennow
Charlotte Ostrisch
Felicia Sol
Josefin Gladh
Alice McKennzie

Initierat av
Ellinor Ljungkvist
Amanda Billberg

Dansresidens med Satoshi Kudo
Satoshi har ett residens under juli månad i Västerås Konserthus. Tillsammans med dansare Claire Camous, kompositör Louise Magnusson och kostymör Alexandra Gilbert färdigställs verket Necessitudo. Premiär i December 2018 på Nagakute Culture House i Aichi, Japan.

Satoshi är koreograf och dansare men arbetar också som pedagog, bl.a för Sidi Larbi Cherkaoui, Kungliga baletten m.fl. Han har en egen metod kallad Motion Qualia, där kroppen följer gravitationen och låter den vara i konstant obalans, vilket kräver uthållighet och styrka av dansarna. Verket Necessitudo, kommer att bygga på denna metod när relationen mellan de två på scenen föds.

Dans och musikresidens med Pia del Norte / Pia Pohjakallio
Verket Öga mot Öga för 4 dansare och 8 musiker färdigställs hos residensvärd Teatermaskinen i november. Det blir publika möten den 25 och 28 november i Riddarhyttan. Premiär på Musikaliska i Stockholm den 30 november.

”Öga mot öga - indisk kathak och flamenco i duell, samspel och poesi 12 internationella artister möts för att utforska gemensamma nämnare och laddade spänningsfält i rytm, sång, dans och musik. I konserten cirklar 8 musiker och 4 ljudande dansare kring spänningen mellan ämnen som är ständigt aktuella när folkgrupper och kulturer vandrar och möts. Poesi med anknytning till flamenco, nordindisk och romsk kultur flätar samman konserten från början till slut.”

Medverkande
Ashwini Gore Deshpande (sång)
Debashish Mukherjee ((tablas)
Stian Grimstad (sitar)
Moa Danielson (santoor)
Hanna Mannila (kathakdans)
Quincy Kendall Charles (kathakdans)
Anna Murtola (sång)
Per Lenner (gitarr)
Rocio Villaplana (fiol)
Robin Cochrane (slagverk)
Davin Montero (dans)
Pia del Norte (dans)
Roberto Gonzalez (berättare)

För mer information kontakta Hellen Smitterberg – Projektledare Dans & Cirkus, Västmanlandsmusiken. Tel. 0706 33 10 23, dans@vastmanlandsmusiken.se

Publiceringsdatum: Tisdag 19 Jun, 2018

Nyhet, Västmanlandsmusiken, residens, Dans och Cirkus

Vi använder cookies för att anpassa din upplevelse på våra sajter. Läs mer om cookies här.

Jag samtycker till cookies