Stäng

Grundkurs med Dan

PRESSMEDDELANDE 2018-06-19

Grundkurs med Dan – Allt du skulle vilja veta om klassisk musik men varit för skraj att fråga om

”Grundkurs med Dan” har premiär den 1 september i Västerås Konserthus och är ett jämfotahopp in i den klassiska musiken. Författaren och radiorösten Dan Linder undersöker tonerna och typerna från Bach till våra dagar tillsammans med experten Nicholas Ringskog Ferrada-Noli. Vid premiären medverkar Västerås Sinfoniettas chefsdirigent och konstnärlige rådgivare Simon Crawford-Phillips på piano.
Underrubriken till föreställningsserien är ”Allt du skulle vilja veta om klassisk musik men varit för skraj att fråga om”. Sammanlagt blir det tre föreställningar som alla har formen av underhållande folkbildning.

DNs musikkritiker och författaren Nicholas Ringskog Ferrada-Noli, känd från SVTs Kulturfrågan Kontrapunkt, medverkar som expert. Till grund för föreställningarna ligger Ferrada-Nolis bok Den andra musiken, om konsten att lyssna på klassisk musik:
– Nicholas är experten och jag ställer frågorna, säger Dan Linder och fortsätter: Jag läste Den andra musiken och slogs av hur skickligt Nicholas redogör för stycken och kompositörer. Han har ett initierat och lättsamt tonfall som väcker nyfikenhet och intresse. Det är helt enkelt en fantastisk liten bok, full av kunskap och klanger.

”Några ingångar till att börja lyssna”
Nicholas Ringskog Ferrada-Noli vill avdramatisera bilden av den klassiska musiken som någonting upphöjt och svårtillgängligt
– Man behöver inte ha en massa avancerade kunskaper för att uppskatta den här musikskatten, man behöver bara lyssna, känna och vara nyfiken. Både boken och de här föreställningarna handlar om att ge folk några nycklar, några ingångar till att börja lyssna, säger Nicholas.

Med boken Den andra musiken som grund kikar Nicholas och Dan över tröskeln till den klassiska musiken.
– Vi lyssnar på valda stycken och visar att många verk var sin tids pop och punk. Till exempel skapade Stravinskijs Våroffer tumult och polisingripande vid premiären 1913, säger Dan Linder. Publiken får med sig en Spotifylista med de stycken som diskuteras i föreställningen. ”Grundkurs med Dan” är lättsamt lördagslärande där publiken dessutom kan njuta av afternoon tea under lektionstid. Vid premiären spelar Simon Crawford-Phillips pianostycken live. Föreställningsserien ges på Foajéscenen i Västerås Konserthus under tre tillfällen:

Lördag 1/9 kl 16.00 Premiär – fri entré (ingår i Konserthusets Musikfestival)
Premiären ägnas åt pianomusik – Bach, Haydn, Schubert, Glass och Beethoven. Gästartist: Simon Crawfoord Phillips, piano

Lördag 29/9 kl 15.00 – biljettpris 150 kr
I denna föreställning grottar vi ner oss i kammarmusik och konstsånger och ställer oss bl a frågan: Finns det någon koppling mellan äldre tiders kammarensembler och dagens popgrupper?

Lördag 27/10 kl 15.00 – biljettpris 150 kr
Finalen ägnas åt konserter och symfonisk musik – vad är skillnaden och är det ena är lättare än det andra? Och hur ser egentligen framtiden och samtiden ut för den här typen av musik?

För mer info och intervju om föreställningarna:

Dan Linder, 070-532 96 05
copydanlinder@gmail.com

Elizabeth Genberg, 073-542 18 38
elizabeth.genberg@vastmanlandsmusiken.se

Publiceringsdatum: Tisdag 19 Jun, 2018

Nyhet, Konserthuset, Västmanlandsmusiken, Biljetter

Vi använder cookies för att anpassa din upplevelse på våra sajter. Läs mer om cookies här.

Jag samtycker till cookies