Stäng

Västerås Sinfonietta släpper konsertprogrammet för säsongen 18-19!

PRESSMEDDELANDE 180515: Västerås Sinfonietta släpper konsertprogrammet för säsongen 18-19!

I samband med den sista konserten i Torsdagsserien den 17 maj släpper Västerås Sinfonietta säsongsprogrammet för hösten-18 och våren-19.

– Ett helt spelår är till ända och vilket år det har varit! Vi öppnade säsongen storslaget med Figaro1917, en åländsk variant på Mozarts opera Figaros bröllop. Mer opera blev det då vi spelade Kärlekskriget på Västmanlands Teater. Vi har spelat Gershwin, Haydn och Byström m fl och haft besök av solister och dirigenter från hela världen. Och vilken höjdare det var att få spela med stjärnviolinisten Daniel Hope som besökte oss i november! Oförglömligt! Vi vill rikta ett tusenfaldigt tack till alla Västeråsare och Västmanlänningar som varit med oss. Vi är oerhört glada och stolta över vår publik! Bland andra orkestrar och konserthus i Sverige är just vår publik vida kända för den uppskattning och engagemang vi får, säger Rikard Gateau, konstnärlig verksamhetschef.

Under kommande säsong är bl a Hans Ek åter aktuell med två spännande samarbeten med orkestern: första konserten är i november; Björk – Emotional Landscapes, en hyllningskonsert till den isländska artisten och kompositören med samma namn. Västerås Sinfonietta med Örebro Kammarkör framför delar av hennes produktion i arrangemang av Hans Ek. Solister är Annie Angel, Edda Magnason och Moto Boy.

Den andra konserten ges i mars, Dance Music Symphony, nutida dansmusik i symfoniskt arrangemang. I denna konsert spelas tre remixer för orkester baserade på musik av bland andra Swedish House Mafia, Skrillex, Daft Punk, Aphex Twin och Avicii som vi, efter hans tragiska bortgång, hyllar med att spela hans stora hitlåt Levels och ett särskilt Avicii-medley som Hans Ek skapat. Västerås Sinfonietta presenterar även A Freak in Burbank av orkesterns nye hustonsättare Albert Schnelzer. Han använder Haydn som utgångspunkt för att skildra filmregissören Tim Burtons liv och verk. Förutom detta ges ytterligare två verk av Albert Schnelzer, varav ett uruppförande, under säsongen. Det blir även besök av Sveriges Radios Symfoniorkester som ger Alberts nyskrivna
pianokonsert.

I tre säsonger framöver kommer strålkastarljuset riktas på Beethoven. Under ledning av chefsdirigent Simon Crawford-Philips kommer Västerås Sinfonietta uppföra samtliga nio symfonierna med ett annorlunda moment för varje konsert. Till exempel ges första symfonin med ett jazzigt inslag, tillsammans med Västeråsfödde saxofonisten Magnus Lindgren och hans verk Black River.
– Varför Beethoven? frågar ni kanske. Beethoven är vår bibel, en musikernas musiker... Han har öppnat musikhistorien för tonsättare; hans verk är ett slags genesis, en startpunkt. För publiken och oss blir det en rolig resa – ännu efter 250 år strålar Beethovens musik med oförminskad styrka, berättar Simon Crawford-Phillips.

Vi ses i konsertvimlet!

För mer info och intervju om programmet, kontakta Rikard Gateau, tfn 070-727 49 19, rikard.gateau@vastmanlandsmusiken.se
Pressbilder: Elizabeth Genberg, elizabeth.genberg@vastmanlandsmusiken.se

Paxa bästa platsen här!

Publiceringsdatum: Tisdag 15 Maj, 2018

Nyhet, Sinfoniettan, Konserthuset, Västmanlandsmusiken

Vi använder cookies för att anpassa din upplevelse på våra sajter. Läs mer om cookies här.

Jag samtycker till cookies