Stäng

Konserthusets Vänners ungdomsstipendium 2016

Adora Makokha. Foto: Ryan Watanabe

Adora Makokha, Västerås, tilldelas föreningen Konserthusets Vänners ungdomsstipendium 2016. Stipendiet har till syfte att uppmuntra ungdomars förkovran inom musik och dans. Stipendiebeloppet är 25 000 Skr.

Så här motiverar juryn sitt val:

Adora Makokha har tagit språnget från det lokala till det globala. Med avstamp i Västerås kulturskola, Ungdomsmusikkåren och Ungdomsstorbandet har hon tagit sig till Boston. Hon berikar en global musikkultur med sitt personliga uttryck inom många genrer.

Adora Makokha är 22 år gammal, född och uppväxt i Västerås. Tidigt, redan 1999, började hon spela trumpet och piano på Västerås Kulturskola. Sången har hela tiden funnits med och Adora har gått i Fryxellska skolans musikklasser. Hon har spelat trumpet i Västerås Ungdomsmusikkår och i Västerås Ungdomsstorband och i Aros Storband har hon både sjungit och trakterat trumpeten.

– Trumpeten var mitt första instrument, men nu är det främst sången som jag satsar på. Men jag släpper inte trumpetspelandet, jag vill ha det med också, säger Adora.

Trots sina unga år har Adora redan hunnit med att ta examen i Music Business/Management vid Berklee College of Music i Boston. Det är en utbildning som är inriktad på den affärsmässiga delen av musikbranschen, t ex licenser, labels och förlag. Dessutom blev det mycket sång och musik.

– Skolan är ett fantastiskt ställe där man kan hitta sin egen nisch. Det finns så mycket att välja på, så många nationaliteter, influenser och musikstilar; jazz, folk- och världsmusik, afro, pop. Jag har hållit på mycket med afrikansk musik, berättar Adora.

Nu är hon hemma i Sverige och Västerås igen och vill satsa på att arbeta inom musikbranschen. Parallellt vill hon utveckla sitt eget artisteri. Och Adora Makokha är förstås glad och tacksam över att hon fått Konserthusets Vänners ungdomsstipendium.

– Det känns väldigt fint att få bekräftelse på att man satsat rätt, menar Adora.

Adora har inte släppt kontakten helt med skolan i Boston och vännerna därifrån. Hon har några musikaliska projekt som hon är med i.

– Ett projekt hoppas vi kommer att ta oss till en festival i Sri Lanka i januari.

Publiceringsdatum: Måndag 19 Sep, 2016

Konserthuset, Nyhet